Az önkormányzatok szerepéről konzultáltak Szarvason

2023. március 13. 17:23 | Vincze Attila

Regionális konzultációs napot tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az Egyensúly Intézettel közösen hétfőn Szarvason. A rendezvényen többek között arra keresték a választ, hogy az egymást érő gazdasági válságok közepette hogyan lehetne újragondolni az állam és az önkormányzatok szerepét.

A város önkormányzatának is otthont adó Lengyel palotában zajlott fórumon az Egyensúly Intézet igazgatója elmondta: a 2020 óta független agytrösztként működő szervezet célja, hogy a szakpolitikai javaslataikat eljuttassák a politikai és gazdasági döntéshozók részére. Boros Tamás kiemelte, igyekeznek olyan alternatív megoldásokkal előrukkolni, amelyeket ha a döntéshozók megfogadnak, akkor Magyarország egy sikeresebb és gazdagabb hely lehet. Az intézet munkatársai hétfőn egy 15 állomásos turnésorozat keretében látogattak el Szarvasra, azért, hogy helyi szinten is konzultálhassanak az állam, az önkormányzat, a piaci szereplők, valamint civil szervezetek szerepéről. A konzultáción a gazdasági kérdéseken túl olyan témákat is érintettek, mint az egészségügy, az oktatás vagy éppen az adózás.

– Az országjárás során rengeteg tudás gyűlik össze az intézetnél azzal kapcsolatban, hogy helyben mit látnak az emberek, illetve mit lehetne másképp csinálni az önkormányzatokban, valamint az államban. A tapasztalatok alapján ebből készül egy szakpolitikai javaslatcsomag, egy kiadvány, melyet később Budapesten a legfontosabb politikai és gazdasági döntéshozók számára odaadunk. A konzultációsorozat végén lesz egy nagy rendezvényünk, ahol a legfontosabb döntéshozók is ott lesznek és akikkel személyesen is találkozunk – részletezte az intézet igazgatója.

 

Fotó: behir.hu

 

Szarvas polgármestere a behir.hu kérdésére kifejtette, hogy minden olyan egyeztetésre nyitott a városvezetés, amely által helyi szinten jobbá válhat az élet. Babák Mihály hangsúlyozta, azért is fogadták el a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet felkérését, mert olyan témákról, melyek a városnak fontosak, azokról mindig érdemes beszélni, még ha olykor vitatkozni is kell róluk. 

– Mindenféleképpen beszélni kell a dolgokról, hiszen azokat olykor értékelni kell. 1990 óta az önkormányzatiság felállását követően rengeteg trauma és változás ért minket, ezekre nem árt néha visszatekinteni és a feladatokat megosztani, illetve a nehézségeket is alkalmasint kibeszélni. Szerintem a dolgok ugyan nem tökéletesek, de nem állnak rosszul – magyarázta a városvezető.

Babák Mihály hozzátette, sok olyan kérdés van, melyeket rendezni kell, de ha megfontoltan, a problémákat kibeszélve halad a település a megkezdett úton, akkor még hatékonyabb módon működhet tovább a helyi önkormányzat. 

További programok »

Itthon

FEL