Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

2023. március 28. 18:02 | Csiffáry Zsuzsanna

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadó hangsúlyozta a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.

Az eseményen az MCC Békéscsabai Képzési Központ képviselet-vezetője, Mittag Mónika köszöntötte a megjelenteket. A program témája a Digitális önvédelem volt, amelyről Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő, az MCC oktatója beszélt a megjelent szülőknek. 

A szakember kiemelte: a szülők nap, mint nap szembesülhetnek azzal, hogy fogalmuk sincs mit csinál a gyerekek órákon keresztül az interneten. Szeretnék megvédeni, biztonságban tudni, de ismeretlen a terület számukra, nem tudják miről kellene beszélgetniük velük. A közösségi média világába beleszülettek, és meg kell találni velük a kommunikációs és lelki összeköttetést. 

Azokat a leggyakoribb kérdéseket vitatták meg az előadásában, amelyek fiatal felnőttként, szülőként, pedagógusként naponta kerülnek fókuszba. 

Az előadó bemutatta azokat az alapvető gazdasági és technológiai mechanizmusokat is, amelyek a kedvenc közösségi média platformok mögött meghúzódnak, illetve azok működésébe is bepillanthattak az érdeklődők.  

A megjelentek előadást hallhattak továbbá arról, hogy miként okoznak a képernyők függőséget, miért nehéz szülőként is lerakni az okos eszközöket, és ezek milyen károkat tudnak okozni a túlzott használat során egy gyermekben. 

Az est folyamán érintett kérdések:

– Miért nézek órák óta a youtube által ajánlott videókat?

–  Miért pont azok a hirdetések jelennek meg a hírfolyamomban?

– Miért nem tudja a gyerek lerakni az okos eszközöket?

– Milyen hatással van a túl sok képernyőidő az agyfejlődésére?

– Mi az a dark pattern, a befolyásoló mechanizmus, az algoritmusok, vagy éppen a kommentelő botok?

– Mit tehetek szülőként gyermekeim biztonságáért az online közegben?

– Miről beszélgessek vele, hogyan szélesítsem ismereteimet az online világban zajló dolgokról?

– Ki véd meg a digitális térben? Hogyan védhetem meg saját magam?

– Mi lesz ha jön a Metaverzum, mi az a virtuális- és kiterjesztett valóság?

Galéria

További programok »

FEL