Az inzulinrezisztencia alattomos kór

2016. július 28. 06:50 | Fekete Kata

A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok, mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű - figyelmeztet a Budai Endokrinközpont.

 

 Figyelemfelkeltő panaszok híján sokan nem is gondolnak arra, hogy náluk is fennállhat a probléma, illetve nem fordulnak hétköznapinak tűnő tüneteikkel orvoshoz, viszont érdemes tudni, hogy a betegség az egész hormonrendszerre negatív hatással van. Éppen ezért fontos, hogy még idejében kezeltesse a zavart. Hogy pontosan mi mindent befolyásol a normálistól eltérő inzulinszint, arról dr. Koppány Viktória, PCOS és inzulinrezisztencia specialista beszélt.

Napjainkban egyre több nő és férfi kapja kézhez a diagnózist, miszerint inzulinrezisztenciában szenvednek, melyet csak egy hajszál választ el a 2-es típusú cukorbetegségtől. Ennek hátterében a genetikai tényezőkön túl a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly áll, tehát erősen életmódfüggő betegségről van szó. Nem csak a cukorbetegség és a meddőség lehet probléma IR esetén Az inzulinrezisztencia kapcsán leggyakrabban a 2-es típusú cukorbetegség és a meddőség kerül szóba, ám a probléma valójában szinte az egész hormonháztartásra negatív hatással van.

A betegség jellemzői

A betegség jellemzője – mely a férfias jellegű tünetekért felelős-, hogy a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a női hormonokkal szemben. Emellett a menstruációs ciklust és a peteérést befolyásoló LH/FSH egyensúlya is megbomlik, és mindezek következtében nem fejlődik ki domináns tüsző, így kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki (PCOS). A női szervezetben progeszteronhiány is fellép, aminek egyik jellegzetes tünete a menstruáció előtti pecsételő vérzés. Gyakran ezzel a panasszal fordulnak orvoshoz a nők, és a hormonvizsgálat során derül fény a progeszteron hiányára és így az inzulinrezisztenciára is. Maga az állapot eredménye a progeszteronnal szembeni ösztrogéndominancia, ami számtalan kellemetlen panaszt idéz elő, például migrént, hajhullást, mellfeszülést, csökkenő libidót, ráadásul megnöveli a vérrögök és különböző daganatok kialakulásának esélyét- figyelmeztet a szakember.

Pajzsmirigy alulműködéssel is járhat

Amennyiben valakinél inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak, akkor gyakran az illető pajzsmirigyével is gondok lehetnek. A progeszteronhiány miatt ugyanis az ellensúlyozatlan ösztrogén csökkenti a pajzsmirigyhormonok mennyiségét, így a szerv alulműködése (hypothyreosis) gyakran kísérő tünete az IR-nek. Ez olyan további zavaró panaszokat okoz, mint a normál étkezés melletti hízás, az alacsony pulzus és a csökkent anyagcsereműködés. Dr. Koppány Viktória, PCOS és inzulinrezisztencia specialista szerint bár az inzulinrezisztencia egy sor hormonális változást indukálhat, ám az inzulinszint normalizálásával helyrebillenthető az egyensúly. Természetesen a pajzsmirigy alulműködés kezdetben gyógyszeres kezelést kíván, ám ha javul az inzulinszint, úgy T3 és a T4 mennyisége is normalizálódhat (persze ez attól függ, milyen mértékű volt az alulműködés). Más esetekben – sajnos ez a gyakoribb- a beteg élete végéig pajzsmirigy hormon pótlására szorul.

FEL