A cukorbetegség alattomos, ezért még nagyobb figyelmet kell rá fordítani

2019. november 14. 13:29 | Szilágyi Viktória

A cukorbetegek világnapját minden évben november 14-én tartják, amely a cukorbetegségre való figyelemfelhívás globális eszköze.

A statisztikák szerint Magyarországon egyre magasabb a cukorbetegek száma. A betegség alattomos és sok esetben akkor derül fény rá, ha már előrehaladott stádiumban van. A cukorbetegségnek két típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően a gyerekek és fiatalok körében fordul elő, a 2-es típusú cukorbetegség a középkorú és az idősebb korosztály körében gyakoribb. Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem termel inzulint, ezért ők inzulinterápiára szorulnak. A szakemberek szerint a 2-es típusú cukorbetegség akár egy szigorú diéta betartásával is karbantartható, de szükség lehet ebben az esetben is gyógszeres, illetve inzulinos kezelésre, amelyek mellett szintén fontos a diéta betartása. Mind a két típusú betegség nagy odafigyelést igényel. 

A cukorbetegeknek meg kell ismerniük ezt a diétát, amelyben a ditetetikusok segítik őket. Bagdiné Sebestyén Éva, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagintézmény vezető dietetikusa elmondta, hogy a 2-es típusú cukorbetegek nem mindig helyeznek megfelelő hangsúlyt a diétára. A betegség nem fáj, ezért a betegek nem figyelnek kellően a vércukorszintjükre.

- Az étkezés mindenki számára nagyon fontos és ha ezt korlátozzuk, azt nem mindannyian szeretik betartani. A probléma akkor merül fel, ha szövődmények jelentkeznek, amelyek az évek során kialakulhatnak. Ezek közül a látásromlás a legfontosabb, az idegi szövődmények, az érszűkület, valamint veseszövődmények, amelyek a már előrehaladott állapotban léphetnek fel - fogalmazott a dietetikus.

 

További programok »

Itthon

Több mint fél évszázada a színpadon – Balázs Fecó

Maradj velem… címmel, Balázs Fecó, a Korál alapítója mintegy 50 évet átfogó időutazó koncertjét adta egy igencsak nagy zenekarral szerda este, a Csabagyöngyében. Az Ős-Neoton számoktól kezdve, a Taurus és a Korál dalain keresztül, egészen a legfrissebb alkotásáig minden fontos munka elhangzott.
18:42
FEL