Az Ezeregyéjszaka egyik meséje elevenedik meg a Jókai színpadán

2020. január 30. 11:05 | Horváth Szabolcs

Színpompás ruhák, varázslatos díszletek és látvány: így elevenedik meg az Ezeregyéjszaka meséinek egyike, az Aladdinról szóló történet a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A történetet ezúttal a teátrum és a fővárosi Turay Ida Színház közös produkciójában láthatja a közönség.

Jázmin egy lázadó, fiatal hercegnő, aki apja palotájában él, de ki akar törni onnan és világot szeretne látni, míg Aladdin egy „becsületes tolvaj”, aki a piacon ismerkedik meg a hercegnővel és rögtön szerelembe esnek. Ám az események akkor gyorsulnak fel igazán, amikor a fiú megdörzsöli a varázslámpát.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Ezzel kezdődik Aladdin mesés utazása, amelyben a legnagyobb szerep a szerelemé és a bátorságé.

– Szerintem ez a két fogalom a legfontosabb. Küzdhetünk Jafar, az üvegkalitka, saját magunk és a félelmeink ellen is. Lényegtelen, hogy melyik korban élünk és milyen körülmények között, mert azt gondolom, hogy mindenkinek megvan a maga kis üvegkalitkája, ami ellen érdemes lázadni – hangsúlyozta a Jázmint alakító Szilvási Judit, a Turay Ida Színház színésze.

A darabban a jelmezekkel, a díszlettel és a fényekkel elevenedik meg a távolkeleti miliő.

– Ezt a hangulatot a nyitányban tudjuk a legjobban megmutatni, illetve Jafar egyik szóló dalában egy különleges legyezővel dolgozunk, amely létrehozza ezt az atmoszférát. Öröm volt látni a gyerekek reakcióját, amikor fellebbent a függöny, számunkra így biztos a siker, hiszen látjuk, hogy nekik mennyire tetszik a darab – emelte ki Boros Zoltán rendező.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója szerint a darab egyik legfontosabb mondanivalója, hogy a szeretet és a szerelem a határtalan erejével képes legyőzni a rosszat, ez pedig jó példa lehet a gyerekeknek.

A közös produkció egy zenés utazás, amelyet a teátrum többek között interaktív játékokkal, csodalámpás- és varázsszőnyeg-készítéssel teszi élvezetesebbé a kicsiknek.

További programok »

Kultúra

Közel 6 méteres a mezőkovácsházi horgolt karácsonyfa

Idén közel 6 méteres horgolt karácsonyfát állítottak fel Mezőkovácsháza főterén. Jankó Erzsébet a Kovácsházi Kézműves Kör elnöke a készítés folyamatáról és a készítők összefogásáról tájékoztatott bennünket.
13:53
FEL