Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz ma este

2018. július 27. 10:47 | behir
Teljes holdfogyatkozás lesz július 27-én, pénteken az esti órákban, több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.

Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászat eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A teljes jelenség 6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

Ez a rekord hosszúságú fogyatkozás több tényező együttes hatásának köszönhető. A legfontosabb ezek közül, hogy a mostani jelenség centrális fogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.

Hazánkból a jelenség kevésbé látványos legeleje csak részben lesz látható. Holdkeltekor már javában tart a félárnyékos fogyatkozás, ám ennek látványát nem érzékeljük, a részleges fázissal kezdődik majd a fő műsorszám, ami a holdkelte (keleti országrészben 20:03, Budapesten 20:15, nyugati országrészben 20:33) körüli időpontra esik.

A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):

  • Részleges fázis kezdete: 20:24
  • Teljesség kezdete: 21:30
  • Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21
  • Teljesség vége: 23:13
  • Részleges fázis vége (már július 28-án) 00:22
  • Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljesség 1 óra és 43 percen át tart, így bőven lesz időnk gyönyörködni majd a vöröslő holdkorongban, és az alatta ugyancsak vörösen sziporkázó Marsban.Tiszta idő esetén a teljes jelenséget élőben közvetítik itt: http://www.galileowebcast.hu/live.html

 

Végezetül következzen egy rövid videó a 2015. szeptember 28-i teljes holdfogyatkozásról: 

Forrás: Galileo Webcast, idokep.hu

 

További programok »

FEL