Az év legjobbjai – Békés megyei uralom a súlyemelőknél

2022. december 16. 16:08 | behir.hu

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 58 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére.

A súlyemelőknél női és férfi kategóriában is Békés megyei sportoló lett az első: a békéscsabai Mitykó Veronika és a békési Fekécs Szilárd is harmadszor végzett az élen. Az erőemelőknél fekvenyomásban szintén egy békéscsabai sportoló, Szabó Ágnes lett az esztendő legjobbja. A küzdősportolók közül, az Európa-bajnok battonyai Mezei Nikolett idei teljesítménye ért elismerést a hazai szövetség döntése alapján. A női teniszezőknél a szeghalmi születésű, a Hajdúszoboszlói SE versenyzője, Bondár Anna lett a legjobb.

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 19. elsőségével, míg a curlinges Szekeres Ildikó 11. alkalommal, vegyes váltó partnere Nagy György, a teniszező Fucsovics Márton és a vitorlázó Érdi Mária tizedszer, a bridzsjátékos Fischer Brigitta, uszonyosúszásban Senánszky Petra, a sífutó Kónya Ádám és a sílövő Panyik Dávid egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak.

Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmese, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, és a világbajnoki címet nyert Szilágyi Áron kardozó, Salim Omar tekvondós, valamint a vb-n és az Eb-n is verhetetlen kajakos Kopasz Bálint ugyancsak megtalálható a listán. A multisport Európa-bajnokság további győztesei közül a tornász Kovács Zsófia, valamint a kenus Bragato Giada, Nagy Bianka kettős szintén az élen végzett sportágában. Labdarúgásban az RB Leipzig játékosa, Szoboszlai Dominik érdemelte ki az év legjobbja címet.

A legeredményesebb hazai klubok közül a Vasas hét, az Újpest hat, az MTK és a Ferencváros öt-öt, a Budapesti Honvéd pedig négy elsőséget mondhat magáénak. Külföldi egyesület képviseletében hat versenyző zárt az élen.

Az olimpiai sportágak legjobbjai meghívást kapnak az M4 Sport-Az év sportolója gálára, január 9-én a Magyar Állami Operaházba.

 

K.D./MTI

További programok »

FEL