Az Európai Bizottság javaslatokat tett a kulturális ágazatok újraindítására

2021. június 30. 07:20 | behir.hu

Az iránymutatás kiterjed a fenntartható helyreállításra irányuló intézkedések megtervezésére és végrehajtására. Figyelembe veszi a nemzeti, regionális és helyi körülményeket, valamint a tagállamok eltérő járványügyi helyzetét és annak alakulását is.

 

– A korlátozások feloldásának fokozatosnak kell lenniük, a helyszíneknek kezdetben korlátozott számú résztvevővel kell működniük. A kulturális intézményeknek felkészültségi tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi, hogy mi a teendő a koronavírusos esetek észlelésekor. A személyzet és a látogatók védelmére elő kell mozdítani a kulturális területen dolgozók oltását, ugyanakkor a résztvevőktől megkövetelhető, hogy negatív tesztet, esetleg oltási igazolást mutassanak be ahhoz, hogy beléphessenek a helyszínre. A vírusvariánsok helyi terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltottakra is – áll a bizottság javaslatában. Mint írták, a létesítményeknek biztosítaniuk kell, hogy a résztvevők kapcsolattartási adatai rendelkezésre álljanak arra az esetre, ha kontaktkövetés céljából szükség lenne rájuk. A létesítményeknek emellett célzott védőintézkedéseket kell kialakítaniuk, például a távolságtartás lehetőség szerinti fenntartását, tiszta és hozzáférhető kézmosási lehetőségeket, megfelelő szellőzést és a felületek gyakori tisztítását. Kiegészítő intézkedés lehet, hogy a résztvevők orrot és szájat takaró maszkot használjanak.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy teljes mértékben használják ki a járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós pénzügyi eszköz nyújtotta lehetőségeket arra, hogy átfogóan fektessenek be az ágazatba. Megjegyezték: az Európai Unió 2021 és 2027 között a Kreatív Európa programból mintegy 2,5 milliárd eurót, a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból pedig csaknem 2 milliárd eurót fordít kulturális és kreatív projektekre.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

FEL