Az elveszett madártoll – a gyermekek jogairól a gyermek szintjén

2016. október 4. 11:22 | Mikóczy Erika

„MesÉLJ jogosan" címmel óvodapedagógusoknak szóló gyermekjogi felkészítő napot tartott az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Békéscsabán, mely alkalomból bemutatták  Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet is.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az elveszett madártoll címmel gyermekjogi mesekönyvet jelentetett meg. A kötetet a MesÉlj jogosan programsorozat keretében a Szent István Egyetem békéscsabai karán is megismerhették az érdeklődők, az óvodapedagógusoknak tartott gyermekjogi felkészítő napon.

Az ügy mellé állt a Békés Megyei Önkormányzat is, amely hosszú időn át működtette a gyermekvédelmi rendszert a megyében. Mint az Tolnai Péter, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, minden gyermekekkel foglalkozó programon szívesen vesznek részt, különösen, ha az a gyakorlatban is segítséget jelent.

– Minden konferenciának, felkészítésnek akkor van igazi értéke, akkor van igazi értelme, ha nemcsak beszélünk a dologról, hanem a valóságban is tudunk a gyermekek helyzetén javítani, a gyermekek jogainak érvényesítéséért bármit is tenni. Ezt merem úgy is mondani, mint 21 éve nevelőszülő. Ebben a pillanatban is hat gyermeket nevelünk a feleségemmel – mondta Tolnai Péter

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ korábban kiadott már két mesekönyvet a jogtudatosítás érdekében, azok főként a gyermekotthonoknak, nevelőszülőknek nyújtottak segítséget. Az új könyv az óvodákban is jól alkalmazható, olyan témákat jár körül tíz mesében, amely az óvodások mindennapjait mutatja be, és amelyeken keresztül a gyerekek megismerkedhetnek a jogaikkal.  

Herczeg Rita gyermekjogi referenstől megtudtuk, hogy a mesék foglalkoznak például az egészségügyi ellátáshoz való joggal, a tanuláshoz való joggal, a vélemény-nyilvánítás jogával. A bántalmazásról minden mesekönyvünkben szó esik, tudatosítani szeretnék a gyerekekben, hogy őket senki sem bánthatja sem szóban, sem verbálisan, sem fizikálisan, és hogyha mégis ilyen történne, akkor merjenek szólni.

A program során Békés megye minden óvodája két tiszteletpéldányt kap a mesekönyvből, amelynek szakszerű használatát sajátíthatták el az óvónők a Mesélj jogosan felkészítő tanfolyamon.

FEL