Az első túzok kakas már készen áll a nászra Dévaványán

2017. március 14. 10:23 | Balázs Anett

A túzokok szaporodási idejének, az úgynevezett túzokdürgésnek klasszikus időszaka az április, de a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a hétvégén már megfigyeltek egy násztáncot lejtő túzokkakast.

A dürgés időszakában a kakasok elfoglalják dürgőhelyeiket és megkezdik látványos táncukat. A KMNPI Réhelyi Látogatóközpontjában Magyarországon egyedülálló módon lehetőség van arra,  hogy egy kilátóból, nagy számú túzokkakas nászviselkedését kövessék nyomon a látogatók. 

A madarak már december óta készülnek a nászra: bajusztollakat növesztettek, nyaktollaikat pedig szürke színűről vörösre váltották. Kollégáink március 12-én, vasárnap figyelték meg az első dürgő madarat, amely 18 másik kakas társaságában már elfoglalta a dürgőhelyét. Tollazatát kibontotta, torokzacskóját felfújta, így próbált tetszelegni a tojómadarak előtt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fokozottan ügyelnek arra, hogy ebben az időszakban semmiféle emberi jelenlét ne zavarja meg a túzokok nászát.

Felhívjuk figyelmüket, hogy Igazgatóságunk a korábbi évekhez hasonlóan idén áprilisban is szervez túzok leseket Dévaványán. A részleteket a későbbiekben honlapunkon olvashatják majd, illetve a Réhelyi Látogatóközpont információs pultjánál és elérhetőségein (Tel: +36 66 483 083, +36 30 445 2409, e-mail: rehely@kmnp.hu) is kérhetnek tájékoztatást. 

További programok »

Itthon

A műanyagmentesség a cél júliusban

Kilenc évvel ezelőtt indult el az a kezdeményezés, amely az egyszer használatos műanyagok csökkentésére hívja fel a figyelmet. Az ausztrál Plastic Free Foundation mozgalmához, a műanyagmentes júliushoz az évek során már 170 ország csatlakozott.
08:17
FEL