Az első magyar musicallel indul az Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

2019. augusztus 1. 16:48 | Varga Diána

A bábjátéktól a musicalig, a vígjátéktól a komoly témákat boncolgató drámáig összesen nyolc előadát tekinthet meg a közönség a Gyulai Várszínházban, ahol augusztus elsején kezdődik a második Erdélyi hét.

A tragikus sorsú magyar költőnek, Radnóti Miklósnak és szerelmének, Gyarmati Fanninak állít emléket a fesztiválindító előadás, az Egy szerelem három éjszakája. Hubay Miklós drámaíró, Ránki György zeneszerző és Vas István költő, drámaíró darabját először 1961-ben vitte színre a Petőfi Színház, azóta számos társulat tűzte repertoárjára. A közönség Hubay Miklós születésének századik évfordulója alkalmából a a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában is megtekintheti a darabot, most pedig Gyulán látható a szerelmes költőknek emléket állító, a II. világháború gyötrelmeit bemutató, az emberi sorsokat ketté törő háborút visszaidéző előadás. 

A Gyulai Várszínház nyári, összművészeti fesztiváljának évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi magyar színházakkal, ennek köszönhető, hogy immár második alkalommal hívták meg ezeket a társulatokat a Békés megyei fürdővárosba. A tavalyi rendezvény kapcsán nem csak a közönség, hanem a szakma visszajelzései is a fesztivál létjogosultsága mellett szóltak, a szervezők ezért a folytatás mellett döntöttek.

– Az Erdélyi hét célja, hogy a fesztivál ideje alatt keresztmetszetet kapjon a gyulai néző, az itt üdülő vagy az épp ezét ide látogató szakember, érdeklődő az erdélyi színházak színe javáról, aktuális előadásaikról. Erre a hétre a legjobb társulatok közül hívtunk meg nyolcat, az előadások műfaja széles spektrumot fed le – tájékoztatott Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója.

Az augusztus 7-éig tartó fesztiválon fellép még többek közt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház, a kolozsvári Váróterem Projekt és a Csíki Játékszín társulata is.

További programok »

FEL