Felállították az első adventi koszorút a csabai Öregház udvarán

2023. december 3. 17:12 | Fajó Attila

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör vasárnap délutáni eseményén az első adventi „koszorú” történetével ismerkedhettek meg a jelenlévők. A fogyatékossággal élők világnapja alkalmából pedig speciális helyzetű embertársainkra emlékezett advent első vasárnapján.

A Mácsai Sándor vezette Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör és az általuk gondozott csabai Öreg Ház jelentősen hozzájárul Békéscsaba kulturális életéhez és hagyományőrző tevékenységéhez 

Azt hiszem ennél több csabai vonatkozású, helyi és helytörténeti fontosságú elemet egy mondatba sűrítve nem is írhatna senki, pedig van tovább. Bíró József, a békéscsabai német nemzetisági önkormányzat elnöke, összefogva Mácsai Sándorral újra alkotta az eredeti, német tájegységről származó adventi koszorút, melyet huszonnégy gyertya díszít, egy kocsikerékre tűzdelve. A hagyományos, az autentikus ünnepi díszhez legközelebb álló alkotást bárki megtekintheti az Öregház udvarán. Az eseményen jelenlévőknek Gyarmati Gabriella muzeológus és művészettörténész mesélte el a koszorú keletkezésének történetét. 

Advent első vasárnapja, a szeretet ünnepéhez közeledve, a december harmadik napjára eső fogyatékossággal élők világnapjáról is megemlékeztek a jelenlévők. Az Esély Pedagógiai Központ képviseletében Deim Krisztina és Jónás Zoltán által énekelt ünnepi dallamokat hallgathatták meg a jelenlévők. Muzsikával a Pribojszki Ferenc vezette Pásztorfurulya Kör tagjai is szolgáltak, tűzről pattant dalocskát fújva az egyébként igen-igen hideg decemberi délutánon. 

A rendezvény kisebb vendéglátással, forralt bor, illetve meleg tea elfogyasztásával ért véget. 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL