Az elmúlás néprajza: Tabutémát feszeget a Munkácsy Mihály Múzeum

2020. október 27. 14:53 | behir

Nem sokkal Halottak Napját követően, november 5-én 17 órától a Munkácsy Mihály Múzeum megnyitja legújabb időszaki kiállításának kapuit, mely egy rendkívüli és érzékeny témát boncolgat. Ez a merőben új kiállítás az emberi élet utolsó állomásába enged betekintést.

„A halál az élet vége. Mindenkiért eljön. Nem várat magára. Kihez hamarább, kihez később. Ahogy Isten elrendeli, úgy lesz. Mindenki addig él, míg útját, küldetését be nem fejezte. Nem lehet előle menekülni. Bele kell nyugodni.”

Az idézett népi bölcsességek nagyon világosan példázzák, hogy a paraszti szemlélet szerint az emberi élet fordulóinak utolsó állomása az élet természetes velejárója.

Az elmúlás, a halál napjainkban tabu témának számít. Bár több néprajzos és kulturális antropológus feldolgozta az elmúlás témakörét, kiállításokat nem láthattunk erről, pedig a halálhoz kötődő hagyományok tárgyakban, fényképekben, dokumentumokban is kifejezhetőek.

Erre tesz merész kísérletet kiállításával a Munkácsy Mihály Múzeum. A tárlaton az ember és a múlandóság viszonyát, a halálra való felkészülést, az elmúlást kísérő néphagyományok és hiedelmek bemutatását állítják a középpontba: előjelek, jósló eljárások, az elhunyt körüli teendők, felkészítés a túlvilági életre, halottas ház, ravatal, virrasztás, temetés, temető, halotti tor, gyász.

A népélet fontos és teljesen természetes módon felfogott eseményének bemutatása mellett régi korok temetkezési szokásai és hiedelmei is felelevenednek a kiállításban a régészeti ásatások érdekességeinek, valamint a váci Fehérek templomában megtalált mumifikálódott emberi maradványok felvonultatásával.

A kiállítás  2020. november 5. – 2021. május 2. között látható a múzeum Zsilinszky Mihály Termében (Tégla Terem).

 

 

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
2021. január 23. 18:40
FEL