Az elesettekért meneteltek

2017. január 26. 08:19 | Varga Diána

A Doni Emléktúra országos programjához kapcsolódva először szervezték meg Békés megyében, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) orosházi szervezete irányításával azt a menetelést, amely több települést érintve tisztelget a második világháborús hősi halottak előtt - írja közleményében a szervezet.

A rendezvényen önkéntes tartalékos katonákon, a MATASZ Békés megyei tagjain kívül a német testvérszervezet Oberpfalz megye három tagú tartalékos katonai küldöttsége is részt vett. Az idei emléktúra résztvevői Tótkomlóson megkoszorúzták a hősi emlékművet majd ökumenikus misén vettek részt - kapcsolódó írásunkat ide kattintva olvashatja. A pénteken a menetelést megszakítva, Kardoskút-Pusztaközponton a református temetőben felállított I. világháborús emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. A nap programja Kardoskúton, korhű felszerelés és fegyverbemutatóval végződött, majd vacsorával fejeződött be, Az éjszakai szállást a helyi művelődési ház biztosította. Szombaton reggeli után - immár megnövekedett létszámmal - először a második világháborús majd utána az első világháborús emlékművet koszorúzták meg a túra résztvevői. Az emlékezés után elindult a csapat közúton Orosházára a hóesésben. A város határában Dávid Zoltán polgármester és munkatársai fogadták a lovasok felvezetésével érkező menetet teával, jó szóval és jó kedvvel. A fogadás aztán a polgármesteri hivatalban folytatódott. Orosháza hősi emlékművénél mind a város, a megyei MATASZ, a német bajtársak és a Vitézi Szék elhelyezte az emlékezés koszorúit majd az evangélikus templomban ökomenikus istentiszteleten idézték fel az 1943-ban történt hősies de tragikus voronyezsi eseményeket.

A nap, egyben az Emléktúra a vacsorával fejeződött be, ahol Orosháza város vendégül látta a résztvevőket. Nagy Zoltán ezredes, a MATASZ Békés megyei szervezetének vezetője plakettel köszönte meg Dávid Zoltán polgármesternek a vendéglátást, a törődést, és azt, hogy Békéscsaba mellett Orosházán folyik a legaktívabb szervezeti munka-az önkormányzat teljes támogatásával. A német küldöttség is átadta ajándékait jelezve, hogy Regensburg városa szívesen kerülne közelebbi kapcsolatba Orosházával, amire Dávid Zoltán polgármester fogadó készségét fejezte ki. A jó hangulatú vacsora tehát méltóan zárta le az Emléktúrát s egyben kiválóan szolgálta a kapcsolatok építését és ápolását. Hatalmas elismerés illeti az orosházi MATASZ szervezetét s kiváltképpen városi elnökét, Antal Lászlót, aki hatalmas és eredményes szervező munkát végzett a rendezvény sikeréért. Ezt a munkát segítette Orosháza, Tótkomlós és Kardoskút önkormányzatai, polgármesterei, A tervek szerint a Doni Emléktúra jövő évben is megvalósul, remélhetőleg az eddigieknél még nagyobb érdeklődés mellett. A túrát önzetlenül segítették s ezzel nagy mértékben járultak hozzá sikeréhez: Tótkomlóson: Szpisák Attila evangélikus lelkész úr és önkéntes segítői.

Pusztaközponton és Kardoskúton: Lengyel György polgármester úr, valamint a Kardoskúti Turisztikai Egyesület. Elnöke: Kocsis Péter. A Művelődési ház vezetője, Vargáné Neller Borbála és dolgozói.

Orosházán: Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István és Fejes Róbertné alpolgármesterek. Fejes Róbert a Mezőőrség szolgálatvezetője és beosztottai. A Békéscsabai Tankerületi Központ vezetője, Bánki András, Orosz László, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója.

FEL