Az aszály már az egész országban problémát jelent

2020. április 22. 10:23 | behir

Az elmúlt hetekben nagyon kevés csapadék esett hazánkban, így jelenleg már majdnem az egész országban kialakult az aszály. Az Agrárminisztérium ezért a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte.

A múlt heti hűvös, hajnalonként fagyos hétkezdet után a hét második felében ismét melegebbre fordult az idő, számottevő csapadék azonban nem érkezett a hétvégén átvonult hidegfronttal sem. A heti csapadékmennyiség így jellemzően 0,5 és 10 mm között alakult, de a gyakran napos és szeles időben ez a kevés is hamar felszáradt – írták az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.

 

Talajnedvesség 2020. 04. 19-én

 

A talajok felső 20 cm-es rétege továbbra is igen száraz, a növények számára hasznosítható vízmennyiség mindössze 20-35%-át tartalmazza. A 20 cm alatti talajrétegek vízellátottsága egyelőre lényegesen kedvezőbb ennél, a késő őszi illetve téli csapadék feltöltötte a mélyebb rétegeket.

Az őszi kalászosok a szárbaindulás, az őszi káposztarepce pedig egyre többfelé a virágzás fenológiai fázisában jár. Ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a csapadékhiány egyre érzékenyebben érinti őket. Ha továbbra sem érkezik számottevő eső, és a levegő páratartalma is a mostani alacsony értékeken marad, a száraz időben a repce a kelleténél hamarabb elvirágzik, ezért nem kötődik jól.

A kapás növények vetéséhez a talaj hőmérséklete már elérte az ideális értéket, a jó magágyhoz azonban nedvességre is szükség lenne. A napraforgó vetése már javában zajlik, és egyre több helyen vetik a kukoricát és a burgonyát is.

Aszályindex információ 2020. 04. 20.

 

A kialakult aszályhelyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a csapadékhiány miatt kialakult aszálykárok jelentős mértékű növekedése a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszerbe érkezett bejelentések alapján is érzékelhető. Április 6-ig 16 aszálykárt jeleztek, amelyek összesen 616,59 hektár területet érintettek – közölte a szaktárca az MTI-vel.

Forrás: agroinform.hu

További programok »

FEL