Az Átkozott nap című filmmel tisztelegnek a forradalom helyi mártírjai előtt

2021. október 19. 13:18 | behir

A Szín-Tér Kép Alapítvány Átkozott nap című filmjével tisztelegnek október 23-án, szombaton 15 órakor a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában, az 1956-os forradalom mártírjainak emléke előtt.

1957. január 8-a és 10-e között 16 vádlott állt a békéscsabai statáriális bíróság előtt. Jobbára fiatalok. A bíróság rettenetes ítéletet hozott: két halálos és tizenkét súlyos, tíz év feletti büntetést.
Három héttel ezt megelőzően, december 17-én volt Gyulán egy spontán tüntetés. A karhatalmi sortűz szétoszlatta a tömeget. Néhányan kimentek a szomszédos Gyulaváriba, ott megszerezték a határőrség fegyvereit, sokadmagukkal kivonultak a Körös-partra, várták az oroszokat, vagy a pufajkásokat. Úgy gondolták: bárki is jöjjön, ellenállnak, az életük árán is. Aztán nem jöttek, ők pedig a fegyvereket visszavitték, és hazamentek. Spontán szerepvállalás volt, nem tudatos cselekedet. Másnap elkezdték összegyűjteni őket.
A Szín-Tér Kép Alapítvány Átkozott nap címmel készített filmet a több mint hatvan éve történtekről. A film segít megismerni 1956 forradalmának kevéssé ismert áldozatai közül kettőt: Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt, akik Gyulán egy történelmi helyzetben a maguk és a többiek igazáért kiálltak, ezért a hatalom az életüket kérte.
A vetítés házigazdája Sáfár Gyula, a MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója. Az eseményen a részvétel díjtalan.
Forrás: gyulakult.hu

További programok »

Gyula

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
2021. december 4. 13:09
FEL