Az arcmaszkok immunizálhatnak a koronavírussal szemben

2020. szeptember 28. 06:36 | behir

A maszkviselés csökkentheti a szervezetünkbe jutó vírusok mennyiségét, amelyek így nem okoznak súlyosabb tüneteket, viszont az immunrendszerünk felismerheti a kórokozót, és kialakulhat a védettségünk ellene - írja a Marie Claire online felülete.

Nagy esély van rá, hogy az arcmaszkok viselése még több előnnyel jár, mint amiről eddig tudtunk. A világ egyik legnevesebb orvosi szaklapjában, a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás szerint a maszk viselésével immunitás alakulhat ki a szervezetünkben a koronavírussal szemben. A kutatók egyelőre nem bizonyított, ám ígéretes és egyáltalán nem földtől elrugaszkodott elmélete szerint ugyan még a helyesen hordott maszk sem képes kiszűrni a kórokozók száz százalékát, ám jóval kevesebb vírus jut át rajta, mintha egyáltalán nem viselnénk az arcunk előtt semmit. Ez a mennyiség viszont nem elég ahhoz, hogy súlyos tüneteket okozzon, ahhoz viszont elegendő, hogy immunválaszt váltson ki. Emellett a tudósok szerint a széles körű maszkviseléssel növekedhet a tünetmentes fertőzöttek száma.

 

Az arcmaszk, mint varioláció

 

Az általános maszkviselés a tudósok szerint egyfajta variolációként működhetne, ami immunitást adna az embereknek, és lelassíthatná a járvány terjedését a világban, míg a védőoltásra várunk. A feltevésnek van tudományos alapja. Arra már vannak bizonyítékaink, hogy nagyon sokat számít a Covid–19 lefolyásában a szervezetbe jutó vírusok mennyisége, meghatározhatja, milyen súlyos állapotba kerül a beteg. Ebből logikusan következik, hogy a maszkot viselve kevesebb vírus kerülhet a szervezetünkbe, így elvileg a betegség lefolyásának is enyhébbnek kell lennie. Ha ez az elmélet megállja a helyét, a maszkviselés terjedésével a fertőzöttek egyre nagyobb hányadának kell tünetmentes betegnek lennie.

A hipotézist még természetesen klinikai tesztekkel kell igazolni, ám korábbi kísérletek arra utalnak, hogy van kapcsolat a koronavírusok mennyisége és a betegség lefolyása között.

A kutatásról a teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Forrás: marieclaire.hu

További programok »

FEL