Enyhe tél: Idén hamarabb indulhat az allergiaszezon

2021. február 6. 07:33 | Vincze Attila

Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A pollenszezon indulása miatt fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől. Szakemberek szerint a legtöbb arcmaszk jól véd a pollenektől, így az allergiásoknak szabadtéren is érdemes lenne viselniük a védőeszközt.

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés – télvíz idején, a koronavírus-járvány közepette sokan máris arra gondolnak, hogy elkaphatták a fertőzést. Azonban az átlagoshoz képest jóval melegebb téli időszak miatt ilyen tünetek hátterében inkább a légúti allergia állhat.

Dr. Sztancsik Zsuzsanna allergológus, tüdőgyógyász a behir.hu kérdése nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos fafajok pollenjei már jóval a tavasz beköszönte előtt is okozhatnak allergiás panaszokat. Az enyhe tél miatt idén még hamarabb kezdődött a mogyoró, éger, ciprus- és tiszafélék, illetve a kőris virágzása. A szakember szerint a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a koronavírus megbetegedés tüneteitől.

– A szénanáthában a betegek nagyon gyakran rohamszerűen tüsszögnek, bedugulhat az orruk, de a szaglásvesztés a hagyományos allergiás náthában nem jellemző. Viszont a koronavírus-fertőzésre jellemző, hogy a páciens elveszíti a szaglását és az ízérzékelését, tehát ez egy fontos különbség. A hagyományos, allergiás náthában továbbá nincs hőemelkedés, láz és általában sárga orrváladék sem - hangsúlyozta. 

Az utóbbi időszakban több hazai nagyvárosban is kötelező lett az utcai maszkviselés. Sokan nehezen fogadják el ezt a helyzetet, azonban a légúti allergiában szenvedők tünetein a védőeszköz szabadtéri hordása még akár segíthet is.

– Még a legegyszerűbb, úgynevezett sebészeti maszkok is képesek a levegőben lévő részecskék legalább 80 százalékát kiszűrni, a széleken fennálló 25 százalékos szivárgás mellett 0,6 ezredmilliméteres méretig, ami a legkisebb pollenfajták méretének tizedrésze, tehát a szélein is viszonylag jól záró arcmaszk a polleneket érdemben nem engedi át – húzta alá Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. 

A szervezet elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ma hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás beteg él, akikre viszont kifejezetten rossz hatással van a maszkviselés. A szövetség arra kéri a döntéshozókat, hogy az autizmussal és az értelmi fogyatékosssággal élők után a súlyos légúti betegségben szenvedők számára is könnyítsenek a védőeszköz hordásának szabályain.

További programok »

FEL