Tetőzik a parlagfű pollenszórása, a tünetekkel érdemes szakorvoshoz fordulni

2023. augusztus 31. 10:18 | Kovács Andrea

Javában tart a parlagfűszezon, a pollenkoncentráció a napokban érheti el a maximumát. Az allergiás tünetek enyhítésére sokan a patikákban vény nélkül kapható orrspray-t használnak, ezek azonban egy idő után hatástalanok lehetnek, ezért érdemes inkább szakorvoshoz fordulni a hosszabb távú kezelés biztosításához.

– A parlagfű egy nagyon agresszív gyomnövény, pollenjének felszínén apró tüskék vannak, amelyek a nyálkahártyához érve, azonnali reakciót okoznak, de az a különlegessége, hogy késői típusú reakciót is képes adni. Ez azt jelenti, hogy az eső hiába mossa le a parlagfű pollenjét, az továbbra is tüneteket produkálhat. A parlagfű-érzékenység legfőbb tünetei: a hirtelen rohamszerű tüsszögés, orrfolyás, szem- és torokviszketés, amelyektől az arra érzékeny beteg éjszaka sem tud pihenni – tájékoztatott dr. Sztancsik Zsuzsanna tüdőgyógyász és allergológus szakorvos.

parlagfű

 

A Békés Vármegyei Központi Kórház Aktív Tüdőgyógyászati Osztályának főorvosa hozzátette, hogy a patikákban ugyan több olyan készítményt lehet kapni, amelyek a tünetek enyhítésében segítenek, de ezek hosszú távon nem jelentenek megoldást a betegek számára.

– A úgynevezett lohasztó, érszűkítő hatású orrspray egy idő jután eredménytelen lesz ugyanis az erek nem tudnak tovább szűkülni és kitágulnak, a beteg tünetei fokozódnak és egyre többször fogja ezeket a készítményeket használni. A szakorvosok az allergiás tünetek kezelésére minimális szteroidtartalmú orrspray-t tudnak felírni, amelyek a nyálkahártyán fejtik ki hatásukat, általános mellékhatásuk nincs, de hosszú távon ezek használatát javasoljuk a pollenszezon végéig – hangsúlyozta dr. Sztancsik Zsuzsanna.

 

A parlagfűszezon kezdete az időjárástól füg, az utóbbi években már július végétől lehet rá számítani és egészen az első fagyokig tart, az esős idő pedig csak kis mértékben enyhíti a tüneteket. Az allergiások helyzetét az is nehezíti, hogy a fekete üröm gyomnövény is ebben az időszakban virágzik, ami súlyosbíthatja a szimptómákat. Az atuális pollenkoncentráció a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán is nyomon követhető, de az időjárás -elentésekben is gyakran megjelenik. A Békés Vármegyei Központ Kórház Gyulai, Sitka utca 1. szám alatti Aktív Tüdőgyógyászati Osztályán pedig külön allergológia szakrendelésen fogadják a betegeket. 

További programok »

FEL