Az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója tart tárlatvezetést a Kohán Képtárban

2017. október 25. 17:19 | behir

Az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója tart különleges tárlatvezetést a Kohán Képtár időszaki kiállítóterében holnap (csütörtökön) délután.

A Kohán Képtár időszaki kiállítóterében ezekben a hetekben Domján József Kossuth-díjas festő és grafikus kiállítása látható. A tárlathoz kapcsolódó tárlatvezetést és filmvetítést tart október 26-án, csütörtökön 17 órai kezdettel Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum, Passaic NJ. igazgatója, a Domján-örökség képviselője.

A Domján 110 – tárlatvezetés és filmvetítés című programon az előadó bemutatja Domján József kalandos életútját, az érdeklődők megtekinthetik a Duna Tv filmjét a művész életéről, s közben a kiállítás anyagával is mélyebben megismerkedhetnek.

A programon a részvétel díjtalan.

Domján József (Budapest, 1907 – New York, 1992.) a huszadik század leghíresebb színes fametsző művésze.  Az 1956-os forradalom után elismert Kossuth- és Munkácsy-díjas művészként emigrált; New York közelében telepedett le.

A művész az Újvilágban is megőrizte a magyar hagyományból táplálkozó szemléletét. Művészetében vizuálisan megvalósul a "Bartóki modell" – a természet és a hagyomány szintézise, amely mindig és mindenhol örök érvényű értékeket hordoz.  Sajátos stílusa széles körben ismertté tette; amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkáit több mint 500 kiállításon mutatták be, fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyűjteményeiben.

További programok »

FEL