Az ajándék kamionon érkezett – Szelektív Laci megkapta az elektromos triciklijét

2023. február 23. 15:41 | Such Tamás

Siti Szelektív Laci többedmagával – legfőképp a helyi média munkatársaival – szerda délután, a Magyar utcai „telephelyén” várta, hogy megérkezzen a járgány. A vágy, a vágyakozás egyértelműen kortalan; szemmel láthatóan Laci is nagyon izgatott volt. Majd egyszer csak, mint egy Bud Spencer moziban, begurult a képbe egy kamion.

A sofőr Ádám Pál (baseball sapka nélkül), a Hajrá Békéscsaba Egyesület önkormányzati képviselője volt. A jármű pedig az óriási raktér elején pihent. Mit pihent? Ott várt Szelektív Lacira. Noha a tricikli még nem volt működőképes, újdonsült gazdája azonban egy kicsit megtolta a bringaflaszteren.

Belegondoltam, a nagy találkozást követően hány szélsőséges helyzetben (szélben, télben, fagyban, kánikulában, hullócsillagkor, teliholdkor, a farkasok ideje alatt) fognak együtt küzdeni – a csabai közért.

 

Szarvas Péter és Szelektív Laci – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Szarvas Péter és Szelektív Laci – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Szarvas Péter, Békéscsaba első embere elmondta, Siti László évente 70-80 tonna papírhulladékot gyűjt. Ezzel a nemes cselekedettel jelentősen mentesíti Békéscsaba közterületeit a papírhulladéktól. Megjegyezte, a képviselők mindig örömmel fogadják, ha civilek is segítenek a város bizonyos ügyeinek a megoldásában.

– Siti úr azért kapott most különös figyelmet – folytatta –, mert könnyíteni szeretnénk a munkáját. A Hajrá Békéscsaba Egyesület 80 ezer forinttal segítette az elektromos tricikli megvásárlását. Mindenkit köszönet érint, aki segítette, hogy ez a kerékpár jó kezekbe kerüljön.

– Igazából azt hittük, hogy a gyűjtésünkkel megoldódott Laci problémája, majd pénteken azt olvastam a Facebookon, hogy nem tudják leszállítani az eszközt Békéscsabára – de ezt már Ádám Pál mondta. – Miután a cégemmel az egész országban fuvarozunk, felajánlottam, hogy ha Vác felé járunk, elhozzuk neki.

 

Galéria

 

Szelektív Laci elmondása szerint nagyon meglepődött, hogy milyen sokan segítettek és drukkoltak neki. – Már alig vártam – mesélte –, hogy itt legyen a jármű. És sikerült! Lassan harminc éve, hogy a fő munkahelyemen is szelektív hulladékgyűjtésben dolgozom. Annyi munkám van, de ezzel a kis járművel minden bizonnyal gyorsabban fogok haladni.

Közben a Magyar utcán haladó kocsik nyikorogva meg-megálltak. Jó néhány üdvözölték Lacit. Többek között Vizsnyiczai Ricsi, az utca egyik őslakosa a SUK rendszámú fehér puttonyosából nagy boldogan kiüvöltötte: „Megvan a gépsárkány?!! Lacika, ügyes vagy!”.

***

A jármű hátsó része egy Babetta félváz, amelyhez csuklós szerkezettel kapcsolódik a mini raktér. A haladást két 12 voltos akkumulátor biztosítja. Persze Lacit ismerve, a járgány elegánsan fel lesz turbózva; nagy tervei vannak: napelem lesz a tetején. És hamarosan beindul az Elektromos Jeromos-projekt.

 

Ádám Peti, Ádám Pál, Nagy Ferenc alpolgármester, Szarvas Péter és Szelektív Laci  – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Ádám Peti, Ádám Pál, Nagy Ferenc alpolgármester, Szarvas Péter és Szelektív Laci  – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

További programok »

FEL