Az afrikai sertéspestis nem érinti a házisertés-állományt

2019. augusztus 5. 17:38 | behir

Magyarországon nem érintett a sertéspestisben a házisertés-állomány, viszont a vaddisznók között terjed a betegség – közölte az országos főállatorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Bognár Lajos felidézte, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében újabb járványkitöréseket észleltek, ezért bővíteni kellett a fertőzött területet, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a fertőzött területtől délre bővíteni kellett a magas kockázatú területet is.

Ez a gazdálkodóknak jelentős változást nem jelent, elsősorban a vadászatra jogosultaknak változik meg a feladata: az elhullott állatokat össze kell gyűjteniük, tüneteket mutató vaddisznókat ki kell lőniük, és gyéríteniük kell az állományt – ismertette.

Beszélt arról is, a betegség ellen csak megelőzéssel lehet védekezni, ezért fontos az alapvető állategészségügyi szabályok betartása, például a megfelelő takarítás, fertőtlenítés és eszközök használata. Ajánlott a zöldtakarmány és a friss alom elhagyása is, továbbá élő állat szállítása esetén a szállítást meg kell előznie egy vizsgálatnak – tette hozzá az országos főállatorvos.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben

Békés megyei delegáció utazik Pekingbe decemberben a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatra – hangzott el szerdán, a Békés Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón.
2019. november 20. 14:08
FEL