Jutott és maradt is? - Így alakult az idei turizmus

2022. december 6. 10:12 | behir.hu

Több vendég kevesebb vendégéjszakát töltött el októberben a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol eltérően alakult a belföldi és külföldi forgalom. A belföldi vendégek száma ugyanis 17 százalékkal csökkent, miközben a külföldieké 27 százalékkal emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyából az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebb árbevétel származott, miután 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a szálláshelyeken – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.

A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest októberben, amikor a külföldi vendégek száma viszont 32, a vendégéjszakáké pedig 27 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

A ma közzétett jelentésből az derül ki, hogy a belföldi vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. 

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a belföldi forgalom 21, illetve 22 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest. 
Ugyanakkor a harmadával több, 367 ezer külföldi vendég 27 százalékkal több, pontosan egymillió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal emelkedett 2021 októberéhez mérten. 

Októberben az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el. Idén január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 50 százalékkal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132 százalékkal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74 százalékkal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Átadták a sportcsarnokot Mezőhegyesen

A mezőhegyesi fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy az itt élők ne érezzék magukat harmadrendű polgárnak a fejlettebb régiókban élőkhöz képest - mondta Lázár János szombaton Mezőhegyesen, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen átadták az új sportcsarnokot.
09:29
FEL