Autósiskolák - kevés az oktató, magasak az induló költségek

2018. szeptember 6. 06:15 | behir

Hiába nő folyamatosan az autósiskolák bevétele, a mérleg szerinti eredményük már két éve mínuszban van. Öt év alatt 10 százalékkal esett a területen aktív vállalkozások száma – írta a Világgazdaság.

Az öt évvel ezelőtti 10,6 milliárd forintról 16 milliárd fölé nőtt 2017-re a hazai autósiskolák árbevétele a Nemzeti Cégtár adatai szerint, a mérleg szerinti eredményük viszont 265 millió forintos nyereségről egymilliós veszteségre változott. A vizsgált időszakban a csúcs 2015-re esett, 694 millió forintos nyereséggel, a mélypont pedig 2016-ra, 6 milliós mínusszal.

Orosz János, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke szerint az érintett szolgáltató ágazat cégei nagyon nehéz helyzetben vannak, mert nagyon sok kiadással és magas költségekkel kell számolniuk, az óradíjat viszont nem nagyon emelhetik. Ráadásul az oktatóautókat naponta nyolc-tíz órán át használják, emiatt gyorsabban kopnak, rongálódnak, így gyakrabban szorulnak javításra, továbbá évente kell vizsgáztatni őket a közlekedési hatóságnál, hogy alkalmasak-e az oktatásra.

A szakember szerint az is nagy probléma, hogy nincs elég oktató, és mivel hosszú évekig nem is volt szakoktatóképzés, az aktívak átlagéletkora a nyugdíjkorhatárhoz közelít. Ráadásul a fiatalokat nem vonzza ez a szakma, részben a nagyon magas induló költségek miatt, részben, mert nem is nagyon jövedelmező. Az induló költségekbe tartozik a szakoktatói képesítés megszerzése, ez nagyjából egymillió forint, szükség van egy újszerű autóra, majd azt fel kell szerelni úgy, hogy alkalmas legyen oktatásra, és számos engedélyt is be kell szerezni.

 

Forrás: vg.hu

További programok »

FEL