Autista fiatalok léptek színpadra

2016. október 22. 06:07 | Laczkó Viktória

Autizmussal élő gyermekek és fiatalok léptek színpadra a Csaba Centerben. A szemléletformáló rendezvény célja az autizmussal élő személyek társadalmi el- és befogadása, az autista gyerekek és felnőttek közösséghez tartozás élményének erősítése. A békéscsabai AUT-PONT alapítvány immár 13. alkalommal szervezte meg az Autisták Napját.

Énekeltek, verset szavaltak az autista fiatalok a Csaba Centerben felállított színpadon péntek délután. A közönség soraiban egymás mellett ültek az érintettek és az érdeklődők, hiszen a rendezvény a közösséghez tartozás élményét próbálta erősíteni a fiatalokban - foglalta össze Szántó Tamás, a AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratórium elnöke. 

- Egy olyan helyszínen ahol egyébként a hétköznapokban vásárlók, divatbemutatók, koncertek valósulnak meg legyen az évben egy délután, amikor az autista gyerekeknek van egy rendezvénye, amihez lehet csatlakozni az itt járó embereknek. Tehát egyfajta fordított integrációs helyzetet igyekszünk teremteni - tette hozzá Szántó Tamás

A húsz-huszonöt gyermek a környező településekről érkezett nevelőikkel. Vantara Gyula szerint szükségesek az efféle pozitív, kapcsolattartást szolgáló rendezvények, melyek alkalmasak arra, hogy a gyerekek megmutassák, hogy mire képesek. Az országgyűlési képviselő elismerően nyilatkozott az alapítvány munkájáról.

- Missziót vállalt az AUT-PONT Alapítvány, hogy közvetít a többségi társadalom és az autisták között, hogy megismerjék őket, megismerés útján elfogadjuk őket és a mindennapi életünk részévé váljanak. Ők se érezzék azt, hogy hátrányosak, mi pedig érezzük azt, hogy felelősek vagyunk irántuk - mondta a politikus. 

Az alapítvány 1999-ben jött létre közhasznú szervezetként, mára a legtöbb autizmussal élő családdal tartja a kapcsolatot a Dél-Alföldön. Összesen 256 autizmussal élő gyermeket nevelő család vette igénybe szolgáltatásaikat a régió hatvan településről.

FEL