Átvehetőek a szavazási levélcsomagok

2016. szeptember 19. 08:29 | Balázs Anett

Hétfőtől, csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az október 2-ai országos népszavazáson, ehhez szeptember 17-éig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Ezt több mint 274 ezren tették meg.

 

Levélben is szavazhatnak

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 105 külképviselet közül csak a belgrádi, a beregszászi, a bukaresti, a csíkszeredai, az eszéki, a kassai, a kijevi, a kolozsvári, a lendvai, a pozsonyi, a szabadkai és az ungvári külképviseleten lehet átvenni szavazási levélcsomagot, munkanapokon általában 9 és 16 óra között. Öt külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka) hosszabbított nyitvatartással várják a választókat.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

Figyeljen rá, hogy ne rontsa el!

Annak, aki a szavazólap kitöltését elrontotta vagy a levélcsomagját elvesztette, nem lehet új levélcsomagot adni. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten elhelyezett gyűjtődobozba dobja be szavazatát.

Aki megjelenik a külképviseleten, hogy leadja levélszavazatát, más választópolgárét is leadhatja. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat a külképviseleteken.

 

Harmadával nőtt a külhoni szavazók száma

Közel harmadával nőtt az előző voksoláshoz képest az október 2-i népszavazásra regisztráló külhoni magyarok száma - mondta a nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt hétfőn.

  Potápi Árpád János kifejtette: a szeptember 17-i határidőig 274 576-an regisztráltak, míg az előző - az országgyűlési - voksoláson ez a szám mintegy 194 ezer volt.
  Szavai szerint most az a közös feladat, hogy közülük minél többen szavazzanak is. A levélcsomagok beérkezési határideje október 1-e, 23 óra 59 perc - hívta fel a figyelmet.
    Az államtitkár kitért arra is, hogy idén november 30-án lesz a Magyar Diaszpóra Tanács, és december 1-én a Magyar Állandó Értekezlet ülése, mindkettőt a kormányfő nyitja meg.
   Potápi Árpád János jelezte: jövőre várhatóan a külhoni magyar családi vállalkozók éve lesz a tematikus év.

forrás: MTI

FEL