Választási közlemény

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Helyi Választási Irodájának választási közleménye.

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

Az alábbiakban arról tájékoztatom Önöket, hogy miként élhet választójogával az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki személyesen nem tud megjelenni a lakcíme szerint illetékes szavazókörben.

 

Szavazás külképviseleten

 

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarország területén, kérheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. A kérelemnek március 31-én (szombat) 16 óráig meg kell érkeznie. A kérelemben meg kell jelölni azt a külképviseletet, ahol a választópolgár szavazni kíván. (Figyelem! A külképviseleti szavazás időpontja némely esetben eltér a magyarországi szavazás időpontjától!) A külképviseletek felsorolása és a szavazási időpontok megtalálhatók a http://valasztas.bekescsaba.hu internetes oldalon.

A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A külképviseleten leadott szavazatok a szavazást követő héten az erre kijelölt szavazókörben a helyben leadott szavazatokkal együtt kerülnek megszámlálásra.

 

Szavazás a lakhelytől eltérő magyarországi településen
 

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a lakóhelye szerinti szavazókör illetékességi területétől eltérő címen tartózkodik, átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni azt a magyarországi települést, ahol a választópolgár szavazni kíván. A kérelemnek április 6-án (péntek) 16 óráig meg kell érkeznie az illetékes választási irodához. A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon.

Átjelentkezés esetén a választópolgár annak a településnek a kijelölt szavazókörében szavazhat, ahová az átjelentkezést kérte. (Figyelem! Átjelentkezés esetén a helyi választási iroda által kijelölt szavazókörben lehet szavazni, a választópolgár csak a települést választhatja meg, a szavazókört nem!)

Az átjelentkezéssel leadott szavazatok a szavazást követő héten a lakóhely szerinti választókerületbe kerülnek elszállításra, ahol az erre kijelölt szavazatszámláló bizottság a helyben leadott szavazatokkal együtt számolja meg.

 

Mozgóurnás szavazás

 

A mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránt kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni azt a címet, ahová a választópolgár a mozgóurnát kéri, ez a cím azonban csak annak a szavazókörnek az illetékességi területén lehet, amelynek a névjegyzékében az adott választópolgár szerepel. A kérelemnek április 6. (péntek) 16 óráig kell megérkeznie az illetékes helyi választási irodához vagy a szavazás napján 15 óráig nyújtható be annál a szavazatszámláló bizottságnál, amelynek névjegyzékében az adott választópolgár szerepel. Mozgóurna igénylése esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi a szavazás napján a választópolgárt a megjelölt címen.

 

További tájékoztatás, letölthető űrlapok

 

A választással kapcsolatban bővebb tájékoztatást találnak az interneten a http://valasztas.bekescsaba.hu oldalon. Itt érhetők el többféle formátumban a külképviseleti szavazásra, átjelentkezésre és mozgóurna igénylésére vonatkozó kérelemnyomtatványok is.

 

Változik a 33. számú szavazókör helye

 

Ismételten felhívjuk a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy megváltozott a 33. számú szavazókör helye. A Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. Őszi utca 7. szám alatti ebédlője helyett 2018. április 8-án a Mokry u. 14. szám alatti Idősek Klubjában adhatják le szavazatukat a 33. számú szavazókör illetékességi területén élő választópolgárok.

 

Figyelmeztetés okmányok érvényességével kapcsolatban

 

Kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy ne felejtsék el időben megvizsgálni személyazonosító és lakcímet igazoló okmányaik érvényességét és szükség esetén gondoskodjanak a Járási Hivatal Kormányablak Osztályánál azok cseréjéről. Érvénytelen okmánnyal ugyanis nem igazolható megfelelően a személyazonosság, illetőleg a lakcím, ezért az adott választópolgár nem szavazhat.

 

Választási ügyfélszolgálat

 

A Választási Iroda ügyfélszolgálati irodája munkanapokon 8 és 16 óra között várja a választópolgárokat a Békéscsaba, Szent István tér 7. fszt. 57. számú irodában. Az iroda közvetlen telefonszáma: 66/510-184. A Választási Iroda honlapja: http://valasztas.bekescsaba.hu

 

Dr. Bacsa Vendel

jegyző, a Választási Iroda vezetője

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,