Átütő kísérlet: mesterséges méhben nőnek a bárányok

2017. június 24. 15:12 | Busi Ottó

 

Mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók. A berendezés legfrissebb tesztelése során koraszülött bárányokon végeztek vizsgálatokat. A kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését.

A Nature Communications szaklapban ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött, körülbelül a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek. „A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését” – mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Az amerikai kutatók olyan folyadékkal teli, mesterséges méh kifejlesztését tűzték ki célul, amiben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, amíg a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek 3 éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen. Reményeik szerint az eszköz 10 év múlva már bevethető lesz – derül ki a 444 cikkéből.

A kísérletről ez a videó készült:

[embed]https://www.facebook.com/verge/videos/1423052887731050/[/embed]

 

forrás: agrarszektor.hu

További programok »

FEL