Atlétikai EB: Márton Anita megvédte a címét, Baji Balázs kiesett

2017. március 3. 10:35 | behir.hu

Március első hétvégéjén Belgrádban rendezik a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club két élversenyzője, a súlylökő Márton Anita és a gátfutó Baji Balázs már az első napon szerephez jut. Cikkünk folyamatosan frissül.

A címvédő Márton Anita kiváló fedett pályás szezon után érkezett a szerb fővárosba és az aranyérem mellett az országos csúcsot is megcélozta. A csabai versenyző délelőtt a selejtezőben kezdte el a küzdelmeket, és tizenhetedikként állt a dobókörbe. Márton Anita a kvalifikáció első két körében még elmaradt a döntőt jelentő szinttől, ami 17,70 méter volt. Az első körben négy, a második körben három centiméterrel dobott kisebbet. A harmadik sorozatban aztán megtört a jég és 18,44 méterre repítette a súlyt, ezzel átvette a vezetést a selejtezőben, és biztosította helyét a fináléban, ami 17.35-kor kezdődik. A két éve Prágában győzedelmeskedő versenyző délelőtti teljesítményével - a televíziós közvetítésben láthatóan - nem volt teljesen elégedett. 

Baji Balázs kiugrott, nem jutott a döntőbe

A kiírás szerint a 60 méteres gátfutás előfutamai a péntek délelőtti program végén, 13.20-kor kezdődtek volna. Végül a kevesebb nevező miatt a selejtezőt törölték, így a mezőny az elődöntővel kezdte a kontinensviadalt. A nyolcas fináléba a három futam első két helyezettje, valamint a további két legjobb idővel rendelkező gátfutó juthatott be. 

A gátasok számára az elődöntő volt az első éles bevetés, a feszültség pedig már az első futamra is rányomta a bélyegét, hiszen egy fehérorosz és egy ukrán versenyző is kiugrott, így őket kizárták. A második futamban Baji Balázsnak sem sikerült a rajt, tisztán ő ugrott ki, így a csabai versenyző számára gyorsan véget ért az Európa-bajnokság.

A kiváló sprinter a közelmúltban kétszer is megjavította az országos csúcsot, érvényben lévő 7.53 másodperces rekordjánál csak a brit Andy Pozzi futott jobbat (7.52) a belgrádi elődöntők során.

- Borzasztóan érzem magam. Nem ezt terveztem, hibát vétettem, pedig jó formában voltam. Tanulni kell ebből, nem az időrendet hibáztatom, voltam már korábban ilyen helyzetben, nincs mentségem. Az indítóbírók sokat kivárnak, de ehhez alkalmazkodni kell, ezzel szembe kell nézni – nyilatkozta az M4 Sport kamerájának a csalódott versenyző.

A versenyszám másik magyar nevezettje, Szűcs Valdó nem állt rajthoz.

Márton Anita megvédte címét

A címvédő számára a selejtező első két dobása nem igazán sikerült, de a döntőbe jutás harmadik kísérletre már összejött. A finálét két bemelegítő dobással nyitotta (18,67 és 18,96), majd a harmadik sorozatban robbantott és a világ idei legjobb eredményét elérve 19,24 méterre lökte a súlyt. Ezzel a teljesítménnyel kilenc centiméterre megközelítette az országos csúcsot, amit a címvédés mellett szintén célként tűzött ki maga elé. A csabai versenyző a mozdulatsort követően már elégedettebbnek tűnt, mint a kvalifikáció után.

A vetélytársak nem tudták megközelíteni a magyar kiválóság eredményét, az ezüstérmes bolgár Mavrodieva majdnem egy méterrel maradt el az első helytől (18,36). Márton Anita már címvédőként az utolsó sorozatban még egyszer javított, és ugyan az országos rekordot nem sikerült megdönteni, 19,28 méterrel újra megnyerte a fedett pályás Európa-bajnokságot.

További programok »

Sport

Éjszakai fogathajtó verseny Füzesgyarmaton

Az eddigi hagyományokhoz híven idén is megrendezésre kerül 2019. augusztus 19-én a Szent István Napi Lovas Vigadalom néven ismert éjszakai fogathajtó verseny Füzesgyarmaton, a Gergely tanyán, amelyet idén is sok egyéb programmal színesítenek a szervezők.
2019. augusztus 12. 02:02
FEL