Átlagosan 27 évesen költözünk el otthonról

2020. augusztus 5. 17:12 | Vári Bianka

A kitolódó tanulmányi idővel, a munkaerő-piaci lehetőségekkel, valamint anyagi okokkal is magyarázható az, hogy sokan a húszas-harmincas éveikben is még a szüleikkel élnek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben a 18 és 34 év közötti magyarok 62 %-a még nem hagyta el a szülői házat, szemben a 2005-ös, 50 %-os adattal.

Bár a 18. életév betöltése a legtöbb európai országhoz hasonlóan hazánkban is a jogi értelemben vett felnőttkor kezdetét jelenti, a KSH adatai szerint a fiatalok közül sokan a húszas és a harmincas éveikben is a szülői házban élnek. 2019-ben a 18 és 34 év közötti magyarok 62%-a lakott együtt szüleivel, 12 %-kal többen, mint 2005-ben. A tanulással töltött hosszabb idő is szerepet játszik a későbbi önállósodásban. 2019-ben a 18 és 24 év közöttiek 86, a 25 és 34 év közöttiek 41%-a lakott együtt a szüleivel. 

 

A felmérésből kiderült, hogy az északi országokban hamarabb kezdenek el dolgozni a fiatalok, így az anyagi függetlenedés útjára is korábban lépnek, mint például a dél-európai országokban, ahol gyakori, hogy a felnőtt korú gyermekek csak a házasságkötést követően hagyják el a szülői házat. Svédországban költöztek a legfiatalabb korban a szülőktől külön háztartásba, Horvátországban a legidősebben. Magyarországon átlagosan 27 évesen költöznek el otthonról.

 

Janik Ildikó, az egyik helyi ingatlaniroda tulajdonosa szerint a fiatal lakáskeresőket két részre kell bontani. A húsz év körüli korosztály még inkább albérletet keres, ha külön szeretne költözni, majd kicsit később, a 25 év körüliek már vásárlási szándékkal érkeznek hozzájuk.

- Én azt látom, hogy elsősorban a lakások iránt nyitottak a fiatalok, de természetesen, hogy ha megfelelő árban találnak családi házat, és van esetleg egy kicsi tőkéjük, nem csak az állami támogatásból szeretnének vásárolni, akkor természetesen családi házak felé is törekednek, vagy éppen családi házat is vásárolnak.

 

 

Egy másik ingatlaniroda adatai alapján országosan, így Békés megyében is folyamatosan emelkedik az első lakásvásárlók száma. Az irodavezető elmondta, jelenleg 100 lakásvásárlóból 27-en első lakásukat veszik meg, többségük pedig a 20 és 35 év közötti korosztályból kerül ki. Kovács Péter azt is elmondta, hogy az elmúlt években kicsit későbbre tolódott az első ingatlan megvásárlásának ideje, ami részben az egyre emelkedő ingatlanáraknak is köszönhető. Hozzátette, hogy az első otthont vásárlók többsége kis alapterületű ingatlant keres.

- Ez lehet lakás is, családi ház is, de talán a lakások előnyt élveznek. Ez azért is jó választás a fiatal ügyfelek részére, mert később, hogy ha kinövik ezeket az ingatlanokat, akkor ezeket talán egyszerűbb eladni és egy nagyobbra cserélni, mint mondjuk egy családi házat. Fenntartási költségük alacsony, és befektetési szempontból is ezek talán a legjobb ingatlanok, mert később, amikor le kell cserélni, valószínűleg többet fog érni az ingatlan.

 

 

Meglátása szerint első lakás vásárlása esetén többnyire még tapasztalatlanok az ügyfelek, így különösen nagy szükségük lehet egy közvetítő segítségére.

További programok »

FEL