Átadták a felújított körösladányi duzzasztót

2021. július 1. 13:21 | behir

Szerdán zárult az 1,7 milliárd forint értékű beruházás, amellyel nemcsak megújult a duzzasztómű, de a Körösladány környéki öntözött területek nagysága is megnőtt.

A Széchenyi 2020 programból finanszírozott beruházás célja a körösladányi duzzasztó üzembiztonságának helyreállítása, ezzel a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása volt. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság korszerűsítette a duzzasztóművet és a hozzá kapcsolódó üzemviteli épületet, továbbá a szolgálati lakásokat, egyéb építményeket, létesítményeket és egy új fedett raktár is épült – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az igazgatóság.

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2017-ben kezdte meg, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás állt rendelkezésre. A projekt júniusban zárult. 

 

A Körösladányi duzzasztó rekonstrukciója. Forrás: KÖVIZIG

 

A beruházás a duzzasztó és a kiegészítő létesítményeinek rekonstrukciójára irányult annak érdekében, hogy a műtárgy újra alkalmas legyen a rendeltetési feladatának megbízható ellátására. A projekttel a Körösladányi duzzasztómű és a hozzá kapcsolódó rendszerek, létesítmények műszakilag a mai kor kívánalmainak megfelelően teljes mértékben alkalmassá váltak a vízjogi üzemelési engedélyben előírt feladatok ellátására – írja a közlemény.

A Körösladányi duzzasztó hatásterülete 31 ezer hektár. A beruházással megnövekedhet a duzzasztó üzemére tervezett jelenlegi 1 694 hektár öntözött terület nagysága. A duzzasztott víztérre a rekonstrukció után biztonsággal tervezhetők az idegenforgalmat fellendítő rendezvények. Megbízhatóvá vált a rekonstrukció által a duzzasztó vízerőpotenciálja, mely lehetőségeket ad majd újabb beruházások tervezésére.

 

Galéria

 

A duzzasztómű rekonstrukciója magába foglalta a pillérek és a támfalak betonjavítási munkáit. Teherbírásának ellenőrzését követően, felújítottuk az üzemi hidat. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, a vagyonvédelemi-, a hírközlési- és informatikai rendszereket, valamint a közműhálózatot. A duzzasztó középső pillérében lévő kezelőhelyiség beázását, a pillér fölé helyezett leemelhető tető építésével megszüntették. A kezelőhelyiségben található villamos kapcsoló berendezések is megújultak, ezen felül a billenőtáblás főelzárást és az ideiglenes elzárótáblákat is javították.

Az üzemviteli épületre magastető került, a falakat hőszigeteléssel látták el, a nyílászárókat, burkolatokat kicserélték és épületgépészeti korszerűsítést (víz, szennyvíz, fűtés, napelemek) hajtottak végre. A szolgálati lakások falai utólagos hőszigetelést kaptak, felújították a tetőket, kicserélték a nyílászárókat és fejlesztették az épületgépészetet.

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL