Negyven év után tejesen megújul a körösladányi duzzasztó

2018. május 18. 19:04 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Teljesen megújul a negyven éves körösladányi duzzasztó 2020 őszére. A létesítményt 1 milliárd 700 millió forint Európai Uniós támogatásból korszerűsítik, emellett a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségek, de még a szolgálati lakások is megújulnak.

A körösladányi duzzasztó Vésztő, Szeghalom és Körösladány térségében, mintegy 31 ezer hektár területen biztosítja az öntözővíz ellátást. Kedden másodpercenként közel 10 köbméter víz haladt keresztül rajta.

Az elektronikus rendszernek köszönhetően a duzzasztó negyven évvel ezelőtt automatikusan szabályozta a Sebes-Körös szintjét a környéken, de ez a rendszer már elavult. Az 1,7 milliárd forintos beruházásból a kivitelező ezt is kicseréli.

 

Negyven év után tejesen megújul a körösladányi duzzasztó. Fotó: Tóth Áron

Negyven év után tejesen megújul a körösladányi duzzasztó. Fotó: Tóth Áron

 

– Mivel kétnyílású a duzzasztó, a felújítást ütemezni lehet. Így amikor az egyik nyílás nyitott, a másikat elzárjuk, a víztet eltereljük. Vagyis a munkálatok alatt csak a duzzasztó egyik fele működik, míg a másikat építjük – mondta el a kivitelező, Kocsi Mihály a Kötiviép'B Kft. ügyvezetője.

A duzzasztó működésére a térségnek folyamatosan szüksége van, mivel a szakemberek szerint a megfelelő vízgazdálkodás biztosítása nélkül a Körösök vidéke vízhiánnyal küzdene, ezért az nem állhat le teljesen a felújítás idejére. Ugyanakkor ahhoz, hogy a jövőben is biztosított legyen a megfelelő vízellátás, szükség van a duzzasztó felújítására és korszerűsítésére.

 

Negyven év után tejesen megújul a körösladányi duzzasztó. Fotó: Tóth Áron

Negyven év után tejesen megújul a körösladányi duzzasztó. Fotó: Tóth Áron

 

– Szinte a teljes objektum megújul, ez nem csak szigorúan véve a beton- és acélszerkezeteket jelenti, de az üzemirányítás a mai kor színvonalának megfelelő lesz, tehát a duzzasztómű akár távirányítással is kezelhetővé válik – emelte ki Bak Sándor. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: a Nemzeti Vízstratégia öntözés-fejlesztési tervei és a klímaváltozás negatív hatásai miatt elengedhetetlen a duzzasztó korszerűsítése, amellyel a későbbiekben annak kapacitását is növelhetik majd.

 

További programok »

FEL