Artistaképzés indul Békéscsabán

Eddig csak Budapesten járhattak a diákok artista iskolába, ám a fiatalok az új tanévben már Békéscsabán is jelentkezhetnek a képzésre. Azok a tanulók, akiket érdekel ez a világ, egy nyílt napon nyerhettek betekintést a kulisszák mögé.

A foglalkozáson az Artistaképző Intézet és a Színitanház tanulói tartottak bemutatót. Az egyik 15 éves artista véleménye szerint egy élet is kevés ahhoz, hogy egy produkció tökéletes legyen.

– Nagyon szeretek mozogni és nem bírnék nélküle élni. Másrészt amit csinálok, az veszélyes és szeretek veszélyes, izgalmas dolgokat csinálni – mondta el az egyik tanuló, Nyerges Anna.

A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola igazgatója elmondta: öt alapadottság kell ahhoz, hogy valaki artista lehessen: egyensúly, erő, hajlékonyság, állóképesség és ügyesség. Hozzátette: ha az elszántság megvan, bárkiből lehet artista.

– Régóta látjuk már, hogy vidéken is fontos lenne az artistaképzés. A fiatalok könnyebben elérhetőek, a tehetségek jobban felkutathatók. Sokakat azért veszíttettünk el, mert a Budapestre ingázást vagy éppen a kollégiumi tanulmányokat nehezen viselték – árulta el az intézmény igazgatója, Murainé Szakáts Ildikó.

Az eddigi képzésekhez képest újdonság az, hogy érettségi nélkül, a nyolcadik osztály elvégzése után is jelentkezhetnek az érdeklődők.

– A cirkuszművészet is belekerül az iskola programjába. Elsősorban az artista képzéssel indulunk, de a későbbiekben szeretnénk majd ezt bővíteni további cirkuszi szakmákkal is – fogalmazott Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A teátrum direktora hozzátette: egyre népszerűbb a Színitanház a Békés megyeiek körében, de bíznak abban, hogy ez az új képzés még több diákot hoz magával.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,