Árgyelán György: A DK kiáll azért, hogy a helyi kérdésekről helyben döntsenek

2015. november 19. 15:04 | Mikóczy Erika

Háromszáz esztendővel ezelőtt szervezték újra Békés megyét, és öt évvel ezelőtt üresítette ki a jogköreit a Fidesz kormány – mondta Árgyelán György, a Demokratikus Koalíció (DK) Békés megyei képviselője csütörtökön délután, a Békés megye újjászervezésének háromszázadik évfordulója apropóján tartott tájékoztatóján.

Árgyelán György elmondta, hogy 1715. július 23-án, Békésen tartotta alakuló ülését a megye. Akkoriban az alispán vezette népképviseleti szerv jött létre, amely más-más néven és formában a képviselő szerint egészen a közelmúltig jól működött.

– A  DK örömmel értesült arról, hogy a megyei önkormányzat komoly programmal kíván tisztelegni  a 300 évvel ezelőtt élt elődök példamutató és előremutató tettei előtt. Ám az ünnepre árnyékot vet megyénk helyzete. Békés megye önkormányzatát is megfosztották vagyonától, kórházaitól, iskoláitól, közművelődési intézményeitől, egyszóval mindentől, amivel a békési embereket tudta szolgálni. Saját ügyeinket, sorsunkat Pestről intézik a különböző hivatalok. A megye választott testülete a Fidesz kormányzásának öt éve alatt igencsak szárnyaszegett madár lett,  minden lehetőséget, minden jogosítványt elvettek tőlünk, választott képviselőktől, amivel felelős testületként regnálhatnánk – fogalmazott Árgyelán György, aki hozzátette: a DK mindent meg fog tenni az önkormányzatiság helyreállítása érdekében, hogy a helyi kérdésekről ismét helyben dönthessenek a testületek.

A képviselő nehezményezte, hogy a megyegyűlés most úgy tárgyal, hogy különböző tájékoztatókat hallgatnak meg, ám ha valaki konkrét kérdéseket tesz fel, és rákérdez a megoldásra, arra nincs válasz. Véleménye szerint a kormányhivatalok túlzott megerősítése előrevetíti, hogy a stratégiai döntések meghozatalából kimarad a középszint, kimarad a megyei önkormányzat.

Mindezek ellenére Árgyelán György arra bíztat mindenkit, hogy vegyenek részt az évfordulós rendezvényeken. Továbbá megjegyezte azt is, hogy múlt vasárnap a gyásznap miatt elmaradt a Mezőhegyesi Ménesbirtok által használt földek felosztása ellen szervezett tüntetés, ezt most vasárnap, november 22-én tartják meg, 15 órakor gyülekeznek Mezőhegyesen, a polgármesteri hivatal előtt.

FEL