Április 15-17-én jön a XVII. Gyulai Pálinkafesztivál

2016. január 12. 13:42 | Balázs Anett

Április 15-e és 17-e között, immár 17. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált a Várkertben. A háromnapos rendezvény középpontjában ezúttal a hungarikumok állnak majd - árulta el Bora Imre a rendezvény új főszervezője. Az ital nagykereskedéssel foglalkozó vállalat vezetője elmondta, arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, ezáltal hozzájáruljon Gyula ismertségéhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez.     

 – A gyulai pálinkafesztivált újra az elsők közé, az elsővé kell, hogy emeljük, mint ahogy ez indult 17 évvel ezelőtt. Úgy hiszem, ehhez minden adott. Adott a város támogatása, adott a gyulai szállásadók támogatása, és adott az is, hogy olyan megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik a szervező, amivel színvonalas programokat, koncerteket tudunk idehozni és biztosítani a látogatók számára – tájékoztatott Bora Imre.

Hozzátette, idén is lesz pálinkaverseny, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel. Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.     

A gyulai kifőzdében közel 50 féle nemes és vadgyümölcsből készítenek pálinkát. Évente 25 000 liter borpárlat kerül üvegekbe az üstökből. Fabulya Attila értékesítési vezetője elmondta, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft., mint házigazda évről évre fontos szereplője a gyulai pálinkafesztiválnak.

– A pálinkának, mint Magyarország egyik gasztrotermékének megjelenése egy nagyon fontos piac, illetve itt találkozik a készítő a végfogyasztóval. Nagyon fontos a fogyasztónak is, hiszen ilyen széleskörű pálinka bemutató és kiállító cég kevés van Magyarországon. Azt gondolom, hogy ez egy komplex és összetett verseny, kiállítás és fesztivál. Érdemes lesz ellátogatni – hangsúlyozta Fabulya Attila.

FEL