Apám elhitte a hírmondók szavát… Csabán muzsikált Zorán

2019. november 14. 14:06 | Such Tamás

Tény, hogy a ’60-as évektől folyamatosan aktív Zorán neve legalább akkora brand a hazai popzenei szférában, mint a Hofié a stand upban (miért, nem ő volt a legnagyobb sztendápos?). És aki szerda este leült a koncertjére, az nagyon is tisztában volt vele, hogy mire számítson. Illetve többre is.

Áldja meg a Tervező a Wiki királynő feltalálóját! Ugyanis az online enciklopédiában olyan gyöngyszemekre bukkanhattam Zorán életrajzában, amit sohasem tudtam volna meg:

A késői Metro együttesben (ez volt az az énekes első nagy bandája), a hetvenes évek hajnalán, például olyan nagyágyúk is játszottak, mint maga Póka Egon Benedek (ő később a legendás HBB bőgőse lett), és a gyulai származású Mogyorósi László (ő pedig állítólag Tátraival egy szinten nyúzta a húrokat akkoriban). Továbbá az együttesben megfordult számtalan jazzista is (például Fogarasi János), illetve Brunner Győző és Veszelinov András világbajnok rockdobosok. Mindebből leginkább az jön le, hogy Zorán mindig is érzékeny volt az igényes muzsikásokra.

 

 

Tehát az a majd’ ezer ember (amúgy többen voltak, mint a Killer Queenen) nagyon is jól tudta, hogy miért is látogatott el a Csabagyöngyébe. És azzal is tisztában voltak, hogy turnéról-turnéra, mindig egy kicsivel többet kapnak. Ugyanis ahogy az énekes a koncerten fogalmazott, ámbár a közönség általában az eredeti, steril stúdiófelvételeket szereti hallani, a galád zenészek azonban imádnak csavarni egyet a képleten.

Most épp a Romantika című opust adták elő acapellában, amelyben főszereplőnk Kabelács Ritával, Óvári Évával, Péter Barbarával és Csányi Istvánnal énekelt. Csányi azonfelül szaxofonozott és billentyűzött a murin.

A hangverseny másik nagy színfoltja Horváth Kornél ütős volt, aki mintegy két órán keresztül, hihetetlen átéléssel kongázott, rumbatöközött, vagy a kínai cintányért kezelte… De olyan is előfordult, hogy egy nem mindennapos latin ritmust, jó öt percen keresztül végigtapsolt.

De a metrós unplugged-blokk is egy újabb mérföldkő volt Zorániában, amelyben Sipeki Zoltán gitáros hatalmasat domborított – noha ő végig, ahogy a többiek is: Gátos Iván (zongora), nem Gyenge Lajos (dob), Lattmann Béla Tanár Úr (basszusgitár).

A műsor az október 19-ei, arénás nagykoncert némileg rövidített verziója volt. Többek között felcsendült a Szép holnap, Kell ott fenn egy ország, Apám hitte, Kócos kisördögök, A szerelmnek múlnia kell, Kóló és a többi.

Egyszóval megérték a pénzüket.

 

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
2024. február 20. 19:21
FEL