Anno 1924 - Békés vármegye és a világ 1924. február első felében

2024. február 11. 11:27 | Ugrai Gábor

Budapesten ütközés, de jóllaktak a járókelők; Csabán egy idős hölgy rosszkor volt nagyon rossz helyen; Gyulán pedig hamis fogakat kerestek megvételre és kéretik a fegyverek leadását. Mindezek a 100 évvel ezelőtti BÉKÉS lapszámaiból.

Budapesti hír – Baleset, de örültek neki

 

Helyi hír – Katolikusoknak

 

Gyulai hír – Szolgálunk és védünk

 

Csabai hír – Rosszkor, rossz helyen

 Tokár Vince csabai napszámos, akin már gyermekkora óta bizonyos abnormis lelki tünetek mutatkoztak, nemrég megnősült és azóta üldözési, sőt mondhatni babonás mániában szenvedett.

Azt hitte, hogy megrontották és képzeletében egy öregasszonyt, egy gonosz szellemet rajzolt és emlegetett, aki pénteken este érte fog jönni. Felkérte több barátját, hogy jöjjenek el és védelmezzék meg a gonosz szellemtől. A társaság valóban egybegyült. de talán épen csak azért, hogy tanai legyenek annak, hogy senki sem fog jönni — és őt rögeszméjéből ki józanitsák. Amint az óra közeledett, egyre izgatottabbak lettek. Szerencsétlenségére épen a megjelölt órában bezörgetett az ablakon Fábián Zsófi öreg koldusasszony, aki arra járt és társaságot és némi segélyt vélt ott találni. A zörgetésre Tokár összerezzent. — Itt a szellem — kiáltotta. Mindnyájan kirohantak és az udvari ablaknál álló öreg asszonyt csaknem agyonverték, végül kidobták a kerítésen át az utcára. A különös ügyben a rendőrség folytatja a nyomozást.”

 

Gyulai hír – Csak a hamist!

 

Csabai hír – Támogatás

 

Gyulai hír – Köszönet a sok-sok mindenért!

 

Gyulai hír – Tessenek behozni!

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1924/?pg=37&layout=s

Kép forrása

http://antikfoto.hu/?s=k%C3%B3rh%C3%A1z

 

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL