Ámítástechnika - Valótlan hirdetésekkel csapta áldozatait a gyulai férfi

2024. február 26. 09:15 | behir.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség 8 rendbeli kisebb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 7 rendbeli csalás vétsége és 14 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 34 éves büntetett előéletű gyulai férfival szemben, akik internetes csalásokat követett el és számítástechnikai alkatrészek ígéretével 15 sértettet csapott be.

A férfit korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2019. március 06-án jogerőre emelkedett határozatával kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év időtartamú börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. Ez a büntetés azonban nem bírt kellő visszatartó erővel, a férfi a most terhére rótt bűncselekményeket a korábbi felfüggesztett büntetésének próbaideje alatt követte el.

A férfi 2021 áprilisától 2022 áprilisáig terjedő időszakban különböző dolgokat – elsősorban videókártyákat és számítógép alkatrészeket – kínált eladásra egy kifejezetten számítástechnikai termékekre specializálódott internetes apróhirdetési oldalon. A férfi azonban a meghirdetett termékekkel valójában nem rendelkezett, a valótlan tartalmú hirdetésekkel jogtalan haszonszerzési célzattal megtévesztette a sértetteket. A férfi a meghirdetett termékek vételárát előre kérte átutalni a számlájára, majd miután a pénzt megkapta, semmit nem küldött a megrendelők részére, ehelyett postai feladóvevények hamisításával próbálta elhitetni a sértettekkel, hogy a feladás megtörtént. A férfi cselekményeivel rendszeres haszonszerzésre törekedve összesen 15 sértettet károsított meg egyenként 4.000.-Ft-tól 149.000.-Ft-ig terjedő kárt okozva a részükre, azonban utóbb – egy sértett kivételével – valamennyiük számára megtérítette az okozott kárt.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság terheltet beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kobozza el tőle a bűncselekmények elkövetéséhez eszközül használt mobiltelefon készüléket. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményeket a korábban vele szemben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett a 2 év időtartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtására is.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

 

További programok »

Itthon

FEL