Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

2021. február 15. 08:30 | behir

A támogatás lehetőségével a 2021. január 1. után elindult felújításoknál lehet élni.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy videóban foglalta össze mindazt, amit a támogatásról tudni érdemes.

–  A felújítási költségek felét, akár 3 millió forintot is megkaphatnak a családok támogatásként. Ez azoknak szól, akik nem szeretnének költözni, hanem a saját otthonukat kívánják korszerűsíteni – mondta el a miniszter. Kiemelte, hogy azok a családok, amelyek nem rendelkeznek kellő önerővel, 3 százalék alatti, maximum 6 millió forintos kölcsönt igényelhetnek a felújításhoz.

Novák Katalin ismertette, hogy a program azoknak a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik saját tulajdonú ingatlanjukat szeretnék felújítani.

–A gyermek már a várandósság 12. hetétől számít. A támogatás a gyermek 25 éves koráig kérhető, amennyiben addig együtt él a családdal. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor az életkor nem számít – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a támogatást házaspárok, élettársak és azok is igényelhetik, akik egyedül nevelnek egy vagy több gyermeket.

Forrás: Magyarország Kormánya

 

Az igényelhető összeggel kapcsolatban elhangzott, hogy a támogatással a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet elszámolni, de akár kisebb összeg is kérhető. A támogatás egyaránt fordítható anyagköltségre és munkadíjra, fele-fele arányban.

– Fontos feltétel az igénylő köztartozás-mentessége, valamint a legalább egy éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez felsőoktatási jogviszony is lehet vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy év során – emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy akik elveszítették a munkájukat –  akár a koronavírus-járvány idején –, azok esetében az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Beszámít további a nyugdíj mellett végzett mindennemű munkavégzés is.

A támogatás 2022. december 31-ig igényelhető, egy család csak egyszer veheti igénybe.

A támogatás igényléséhez a szerződés kitöltése után gyűjteni kell a felújítás kapcsán született számlákat. Ezeket a munka befejezését követő 60 napon belül el kell juttatni a Magyar Államkincstárhoz. Az igényelt összeget kültéri- és beltéri munkákhoz is el lehet számolni.

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos bővebb információk ezen a linken érhetők el.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Jakab: „A békési melós 140 ezerrel kap kevesebbet, mint a fővárosi kollégája”

Egy Békés megyei munkája is ér annyit, mint bárki másé Európában címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délután, a békéscsabai Petőfi ligetben Jakab Péter, az előválasztás miniszterelnök-jelöltje, és Stummer János országgyűlési képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson Békés megye 1. számú választókerületében indul.
2021. június 21. 17:02
FEL