Ambróziát ettünk és Ektárt ittunk – persze a fülünkön keresztül

2020. március 14. 10:37 | Such Tamás

Az Ektár Instrumentál Quintet élmény-gazdagította csütörtökön este Békéscsaba meseházi népét. Az Ek-tar indiai szó, annyit tesz, hogy egy-húr; továbbá, hogy a suta címet is megmagyarázzam: a görög mitológiában az olümposzi istenek ambróziát ettek és nektárt ittak – egyszóval isteni dolgunk volt.

Mégis ínséges időket élünk, az aktuálvírus napok óta karcsúsítja a kulturális és egyéb beltéri események létét. Noha a Meseház télikertjében jó, ha kéttucatnyian elférnek. Így történt most is – jóval 100 fő alatt volt a közönség.

Veres Kriszta, a Meseház jazzkalauza a behir.hu-nak elmesélte, Szőke Szabolcs (gadulka), a zenekar vezetője az utóbbi egy-két évtizedben végigturnézta a világot. Így kvázi világról világra szállt, és a begyűjtött minden dallam- és ritmuskincset a tarisznyájába.

 

Az Ektár Instrumentál Quintet

Javában a száz alatt, de még a spájzban is voltak

 

Azonfelül Szabolcs az ektáros-feelinget hazai élményeivel is megtűzdelte: egyszer Pesten, egy külföldi lány csudálatos muzsikát (talán perzsát) mutatott neki. Azt követően a hallott népi zenét átvette, majd átkomponálta.

(Mindehhez egy kis lábjegyzet: Szőke Szabolcs kompozícióit igen széleskörű inspirációk ihlették: balkáni, közel- és távolkeleti kultúrák zenéi, afrikai, indiai, európai népzenék, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a régi, a kortárs zene és a jazz hatásai is.)

 

Galéria

 

OlgavagyoknemMarcsi! – aki a mérők sújtására végigbólogatta a murit –, állítása szerint nem ért a jazzhez, de megérte eljönnie. A program a vidd közelebb a jazzt az emberkehez fedőnevű törekvés egy etapja volt.

***

Szőke Szabolcs – gadulka, Váczi Dániel – szaxofon, Csókás Zsolt – gitár, Benkő Róbert – nagybőgő, Sárvári Kovács Zsolt - ütőhangszerek

Az Ektár Instrumentál Quintet

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL