Allegria, atkakirály és a többiek - a Bábos Drámaíró Verseny próbáin jártunk

2016. április 2. 10:35 | Balázs Anett

Javában zajlanak a III. Bábos Drámaíró verseny próbái. Az íróknak egy éjszakájuk volt, hogy megírják a darabokat, melynek témáját a Békés megyei Hírlap csütörtöki cikkei közül sorsolással választottak ki. A vállalkozó szellemű művészeknek mindössze három nap jut, hogy színpadra állítsák a bábjátékokat.
Tíz cikk került a kalapba, melyből a Napsugár Bábszínház tiszteletbeli tagjává avanzsált kisfiú, Csonka Ányos sorsolt, aki az Atkától tüsszög feliratú papírt emelte ki a kalapból. A rövidke újságcikk a párnákban és a huzatokban megbújó élősködőkről rántja le a leplet.

Pénteken bepillantottunk a kulisszák mögé. Nem nagy kiváltság ez, hiszen bármelyik kíváncsi néző, aki látni szeretné a felkészülés folyamatát beülhet a próbákra. Katkó Ferenc, a 2. csapat rendezője éppen papírevésre ösztönözte a darab egyik szereplőjét. Nem mindennapi útmutatások a nem mindennapi darabhoz. Vörös Ákos író szabadra engedte a fantáziáját, hogy aztán a realitásból egy meseszerű világba kalauzolja a nézőket.
– Az a címe, hogy Atkák. Két nagyságrendi dimenzióban játszódik. Az emberi méretek között és aztán néhány kisgyermek meg az anyukájuk lemennek atkaméretűvé és ott is történnek mindenféle furcsa dolgok – avatott be a részletekbe Vörös Ákos.

A másik csoport színészei éppen szöveget tanultak. A sok rímmel, egy királynővel és a dráma kedvéért egy gonosz boszorkánnyal is ellátott darab címe Allegria.

Abszolút happy end-es. Szabó T. Annára jellemző módon nagyon jó rímekkel dolgozik, nagyon gyerekorientált versszerkezetekkel, úgyhogy elég nehéz dolga lesz majd a színészeknek - árulta el Kuthy Ágnes a 3. csapat rendezője.

A harmadik darab főszereplője pedig egy kotnyeles atka, aki egy család életében okoz felfordulásokat. A résztvevő csapatok játékosan állnak a versenyhez, ám mindenki komolyan veszi a feladatát.

– Mindenki tudja, a közönség is, ilyen szempontból ők cinkosaink, hogy egy két - két és fél nap alatt összerakott előadást fog megnézni, illetve hármat. Szóval ez egy kettős dolog. Meg is akarunk felelni, de közben muszáj a játék tudatát erősíteni saját magunkban - vallotta Kolozsi Angéla, aki az 1. csapat színészeinek ad rendezői utasításokat.

A három bábdarab díszelőadása vasárnap 15 órakor lesz az Ibsen Stúdiószínházban, ahol a legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek majd.

FEL