Állati hőség – kedvenceinkre is figyeljünk oda a kánikulában!

2017. június 28. 15:11 | Knyihár Mihály

Nem csak az emberek szervezetét viseli meg a folyamatos hőség, a kánikulában az állatok még több odafigyelést igényelnek. Számukra is nélkülözhetetlen a friss víz és az árnyék biztosítása.

Napközben, a tűző napon akár 35 fok fölé is felkúszott a hőmérséklet kedden délután. A Pegazus Lovas Iskolában folyamatos locsolással hűtik a pályát.  A déli órákban a diákok is inkább az árnyékban játszanak, ahol elviselhetőbb a hőmérséklet.

– Az állatoknak mindenképpen megfelelő mennyiségű és minőségű vizet kell biztosítani, és oda kell figyelni arra, hogy legyen lehetőségük behúzódni az árnyékba. Tartózkodhatnak ugyan a napon, de nem egész nap és lehetőleg nem huzamosabb ideig. Érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl őket, amikor magas a hőmérséklet – mondta el a behir.hu kérdésére Susánszky Pál, a lovas iskola tulajdonosa.

A lovak szervezete nem egészen olyan, mint az embereké, sokkal nagyobb hőségnek is ellenállnak, ha közben nincsenek megterhelő munkának kitéve – tette hozzá a tulajdonos, aki hangsúlyozta azt is: az istállók építésénél tudatosan törekedett arra, hogy a szellőzés biztosított legyen a lovak számára. A birtok területe fákban gazdag, így kiváló árnyékot biztosít a jószágoknak.

 

 

Csak este vagy kora reggel sétáltassunk!

A Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület munkatársai is locsolással próbálják hűsíteni a menhely lakóit ebben az elviselhetetlen hőségben. A szervezet titkára úgy fogalmazott: a hőség ellen nagyon nehéz védekezni, így olyan körülményeket kell teremteni, amely megvédi a házikedvenceket attól, hogy esetleg hőgutát kapjanak.

Hozzátette: nem mindegy, a gazdák mikor indulnak el sétára kedvencünkkel. Gubis Katalin úgy fogalmazott, a sétáltatást ilyenkor célszerű vagy kora reggelre, vagy a késő délutáni órákra időzíteni, hozzáfűzve: főleg az idősebb kutyákat viseli meg jobban a hőség.

A folyadékpótlás és a hűvös hely biztosítása a szakemberek szerint nem csak a gazdáknak, hanem a kedvenceiknek is egyaránt fontos a kánikulában.

 

 

További programok »

FEL