Alkotó-Társak: a Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság új soroza

2016. szeptember 28. 14:47 | Laczkó Viktória

Banner Zoltán és felesége Banner Papp Mária mutatkozott be a Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szervezésében az Alkotó-Társak sorozat első estjén. Az idei évadban olyan alkotópárok jelennek meg, akik valamilyen módon együtt dolgoznak vagy akár együtt is élnek.

Az Irodalom és képzőművészet, karöltve című sorozat ihlette az Alkotó-Társak eseménysorozatot. A tervek szerint olyan alkotópárokat ültetnek össze, akik együtt élnek, vagy valamilyen munkaprojekt köti össze őket. - A sorozatban biztos lesz másik házaspár is, de lesznek olyanok is, akik nem feltétlenül házaspárok, de valamilyen munkafolyamat, vagy több éves munkakapcsolat köti össze őket és szoktak együtt létrehozni valamilyen produktumot. És ezt fogják bemutatni, hogy hogyan dolgoznak ők együtt - fogalmazott Elek Tibor a Körös Irodalmi Társaság elnöke. 

Feleségéhez írt levelét is felolvasta Banner Zoltán. A könnyed beszélgetéssel telt esten például megtudhatta a közönség, miként ismerkedett meg az író és a zenész több mint ötven évvel ezelőtt. Banner Zoltán egy székely lányt, Banner Papp Mária pedig egy olyan embert keresett, aki tenni akar a közösségért, amihez tartozik.

A kettőjük közti harmónia titka abban rejlik egyikük szerint, hogy élvezték egymás munkáját. - Ötvenöt éves házasság a miénk. Tanulsága van éppen elég, hogy hogy lehet egymás munkáját segíteni, hogy lehet a mindennapokat megélni úgy, hogy ne szenvedjen kárt egyik sem a saját alkotómunkájában. A férjem ugye íróember, én zenész vagyok. Hát például úgy, hogy a gyakorlást olyankor elhalasztja az ember, amikor a férjem inkább koncentrál - árulta el Banner Papp Mária zenepedagógus-zongoratanárnő.

Életük közös jelmondata: ha két ember egyfelé húz, sokan felférnek a szekérre. Bár különböző mesterségeket űznek, mégis mindig volt előttük azonos közösségkép. - Mindig volt egy közösség képe előttünk: amíg Erdélyben éltünk az erdélyi magyarság, amióta itt élünk a Békés megyei közösség, akiknek dolgoztunk, mert sem a zongoratanárnő, sem a költő önmagának nem dolgozhat, annak nincs értelme. Ihletet sem kap és értelme sincs a munkájának - avatott be minket Banner Zoltán.

Hogy kit hívnak meg legközelebb az Alkotó-Társak sorozat keretében a Jókaiba, már körvonalazódik, a telt házas előadás mindenesetre megadta az alaphangot a színház legújabb sorozatának.

FEL