Aktuális: Útjára indult az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer

2017. augusztus 28. 13:13 | Mikóczy Erika

Önkénteseket toboroz a Magyar Honvédség a nemrégiben útjára indult új szolgálati forma, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe. A 7. Tv Aktuális című műsorában erről beszélgetett a békéscsabai toborzóiroda vezetőjével, Lipták József őrnaggyal Zsíros András műsorvezető.

 

– Kiket várnak elsősorban?

 

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe mindenkit várunk, aki a honvédelem ügye iránt elkötelezettséget érez. Értelemszerűen magyar állampolgárokat, akik már a tizennyolcadik életévüket betöltötték. Jellemzően arra kell számítani, hogy ez nem kifejezetten olyan munkavállalási forma, ami napi nyolc órás elfoglaltságot jelent. Itt olyan személyeket keresünk, akik egyébként már valamilyen állással rendelkeznek ilyen tekintetben, és tulajdonképpen az év nem minden napján teljesítenek katonai szolgálatot.

 

– Milyen kritériumoknak kell megfelelniük azoknak, akik szeretnének ebbe a szolgálati formába belépni?

 

Kell egy alkalmassági vizsga, itt elsősorban orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatról van szó. Jó hír, hogy mindezen vizsgálatokat helyben kell végrehajtani, tehát akár a háziorvosnál, akár pedig Békéscsabán egy pszichológusnál megoldható, és tulajdonképpen ezzel be is fejeződött az alkalmassági vizsgálat. A szerződéses katonai szolgálattal szemben fizikai alkalmassági vizsgál nincs.

 

– Akkor ezek szerint jóval lazábbak a felvételi körülmények, nem annyira szigorúak a kritériumok?

 

Azt kell mondjam, hogy igen. Ennek elsődleges oka az, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat egy kapocs kíván lenni a civil társadalom, és a professzionális magyar haderő között.

 

– Jelenleg hiányzik ez a kapocs?

 

Az gondolom, hogy igen. Azt kell tudni erről a tartalékos szolgálatról, hogy a haderők nem létezhetnek megfelelő tartalékok nélkül. Ez alól a Magyar Honvédség sem kivétel. A Magyar Honvédség így kívánja kiépíteni, erősíteni azt a tartalékos szolgálatot, ami majd a későbbiek során az ő utánpótlását is fogja jelenteni.

 

– Gondolom békeidőben is lenne feladatuk a tartalékosoknak.

 

Természetesen, békeidőben is számítanak a tartalékosok jelenlétére a Magyar Honvédségnél. Az önkéntes műveleti tartalékosok jelenleg is teljesítenek szolgálatot a Magyar Honvédség állományában. Részt vesznek a határfeladatokban, vagy éppen más kisegítő feladatokban. Az önkéntes területvédelmi tartalékosoknak elsősorban a területen, tehát szűkebb kompániájukban kell tevékenységet kifejteniük. Ez gyakorlatilag bármilyen védelemmel összefüggő feladatot jelenthet.

 

– Volt már erre példa, hogy Békés megyében komoly segítséget nyújtottak a tartalékosok?

 

Az önkéntes műveleti tartalékos rendszer fennállása óta nem tudok róla, hogy lett volna ilyen helyzet. Ugyanakkor hosszú évekre visszatekintve, értelemszerűen itt Békés megyében árvízhelyzetre gondolva, természetesen volt arra precedens, hogy tartalékosok részt vettek védekezési munkálatokban.

 

– Milyen érzés ez a résztvevő katonák számára?

 

Erről elsősorban őket kellene megkérdezni. Azt gondolom, amellett hogy minden magyar állampolgár elkötelezett a haza védelme tekintetében, és saját szűkebb hazájának a védelme tekintetében, reményeim szerint büszkeséggel tölti el azokat, akik jelentkeznek erre a katonai szolgálatra.

 

– Említette, hogy meglevő foglalkozás mellett lehet végezni a tartalékos szolgálatot. Mekkora elfoglaltságot jelent ez az egyes jelentkezők számára, illetve milyen juttatások járnak?

 

Első évben ez 20 napot takar, 20 nap kiképzést. Ez lehet egybefüggő és szakaszokra bontott kiképzés is, 5 napos etapokra bontott kiképzésre gondolok elsősorban. Itt azon túl, hogy a személlyel köttetik egy megállapodás a Magyar Honvédség részéről, a munkáltatókkal is megállapodást kell kötni. Nem csupán az egyén részesül juttatásokban, gondolok itt a szerződéskötési díjra, gondolok itt a rendelkezésre állási díjra, és egyébként a beosztáshoz kapcsolódó fizetésre, hanem a munkáltatók is kompenzációban részesülnek. Hogy forintosítsam is ezt a pénzösszeget, amit tartalékos katona kaphat egy évben, nagyjából úgy számolhatunk, hogy nettó 300 ezer forint körüli összeg. Azt gondolom, hogy ez minimum egy tizenharmadik havi fizetés.

 

– Elképzelhető, hogy valaki olyan gondolkodik ezen a pályán, akinek egyébként nincs meglevő munkája. Így is lehet jelentkezni erre a feladatra?

 

Minden további nélkül. Tehát gyakorlatilag az, hogy valakinek munkája legyen, és úgy vállaljon önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot, az nem törvényszerű. Nem kizáró ok, ha valakinek nincsen munkája, ugyanakkor szeretne jelentkezni. Természetesen mindenkinek várjuk az érdeklődését, aki az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerben szeretne részt venni. Nagy előnye ennek a rendszernek, hogy helyben van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes Békés megyei járásban fog alakulni önkéntes területvédelmi század, mind a kilencben. Annak, aki vállalja ezt a szolgálatot, nem kell messze utaznia, hanem csak a járási központokig.  

 

– Hogyan zajlik a kiképzés? Minek kell megfelelniük a leendő tartalékosoknak?

 

Hogy minek kell megfelelni, és milyen lesz a kiképzés, ez két külön dolog. Arról már beszéltünk, hogy minek kell megfelelni. Kell egy elhatározás annak vonatkozásában, hogy az illető szeretné ezt a szolgálatot. Amint már említettem, el kell menni a helyben történő alkalmassági vizsgálatokra. Még előtte természetesen be kell jönni Békéscsabára a toborzóirodába, és ott mi ugyanezt el fogjuk mondani. Körüljárjuk, körülírjuk a jelentkezők számára, hogy mit vállalnak, mivel jár az egész katonai szolgálatvállalás a számukra. Miután teljesítették az alapfeltételeket, illetve teljesítették a kritériumokat, akkor kötünk szerződést. Hogy a kiképzés miből fog állni, annak kidolgozása még folyik. Ami biztos, hogy katonai skilleket, katonai képességeket kívánunk fejleszteni, hiszen jó volna, ha nem lenne olyan járás Magyarországon, ahol nincs konkrétan elérhető és hadra fogható haderő ott helyben.

 

– Ez mindenképpen fegyveres szolgálatot jelent?

 

– Természetesen, igen.

 

– Van polgári szolgálati vonulata ennek az önkéntes tartalékos rendszernek?

 

A polgári szolgálatot én nem igazán hoznám egy kalap alá az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálattal. Polgári szolgálat gyakorlatilag a sorkatonai szolgálat idejéből visszamaradt és megerősödött, megkövült fogalom ilyen tekintetben. Ebben a vonatkozásban nincs jelentősége.

 

– Hány főre számítanak itt Békés megyében?

 

Járásonként századszinten gondolkozunk. Esetünkben a század kifejezetten 100 embert jelent. Tehát itt 900 emberről beszélünk Békés megye vonatkozásában.

 

– Akkor bőven van hely a jelentkezőknek. Hol tud utánanézni az, aki érdeklődik a képzés iránt?

 

Az iranyasereg.hu weboldalon, valamint a hadkiegeszites.hu weboldalakon találhatók információk a szolgálattal kapcsolatosan. Illetve a békéscsabai toborzóirodán, az Andrássy út 67-69. szám alatt is várunk mindenkit, aki érdeklődik az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat iránt.

 

További programok »

Itthon

Békés megyei az ország egyik legélhetőbb járása

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
16:27
FEL