Aktívan a tudásért!

2015. november 19. 15:59 | behir.hu

Hazánkban a munkaképes korúak közül 2 millióan legfeljebb 8 általonos iskola végzettséggel rendelkeznek. Ezen számok megváltoztatásán dolgoztak az „Aktívan a tudásért!” projekt résztvevői. A 2013-ban indult program keretén belül, mintegy 300 településen, összesen 16 000 fő kapott esélyt a fejlődésre.

Az európai uniós forrásból támogatott program elsődleges célja volt, hogy sikeresen felzárkóztassa a leghátrányosabb helyzetű csoportok tagjait. Az oktatás ideje alatt olyan, a munkához szükséges alapvető gyakorlati tudást sajátíthattak el a résztvevők, mint például az írás, az olvasás, vagy akár egy csekk kitöltése.  

Tary Ferenc, a Türr István Képző és Kutató Intézet projektmenedzsere elmondta, Magyarországon többszázezren vannak azok, akik az írás, az olvasás, a cszámolás és egyéb életviteli kompetenciák tekintetében jóval az átlag alatt teljesítenek.

Éppen ezért elengedhetetlen ezeknek az embereknek lehetőséget biztosítani a fejlődésre, mert enélkül képtelenek lennének kitörni nehéz helyzetükből. Viszont az iskolapadba kerülve szinte megújulnak, és ez a lendület a képzés végével sem hagyta el őket, mert bár november 30-án véget ér a program, de a résztvevők közel egyharmada tovább folytatja tanulmányait, és önmaga fejlesztését.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL