Akiket az elektronika füstje megcsapott…

2024. június 15. 19:30 | behir.hu

Június 15-én, immár hetedik alkalommal szervezték meg a Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozót a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Házban. A hazánkban egyedülálló hobbitalálkozó szépszámú közönséget vonzott Magyarország egésze mellett Romániából és Szerbiából.

Szombat reggel a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Házba belépve az embernek óhatatlanul is Moldova György 1977-ben megjelent zseniális riportkönyve, az Akit a mozdony füstje megcsapott… jut eszébe. A szociográfia a magyar vasútról, a vasutasokról szól, már a könyv címében szállóigévé tette a szakma iránt érzett hűséget. Ugyanis a kötetből kiderül, hogy aki csak egyetlen egyszer is beleszagolt a mozdony kéményéből felszálló füstbe, a pályaudvarok levegőjébe, nem, vagy csak nehezen tud elszakadni a vasúttól. A művelődési ház minden négyzetmétere ezt a kötődést sugallja.

A hetedik Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó kiállítói és az érdeklődők elfoglalták az intézmény valamennyi földszinti helyiségét. A résztvevőkből árad az elektronika iránt érzet szeretet és elköteleződés. Ők azok, akiket az elektronika füstje megcsapott. És…

Az esemény hivatalos megnyitóján Fülöp Csaba a művelődési háznak is otthont adó körzet önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. A politikus a kezdetek óta támogatja a találkozó létrejöttét. Örömét fejezte ki, hogy a rendezvény és az azt létrehozó, azt működtető közösség is otthonra talált Békéscsabán.

Galéria

Fotók: Szabó Richárd/behir.hu

 

– A Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó kiállítóinak és látogatóinak száma is évről évre gyarapszik. A rendezvényen valamennyi korosztály megtalálja a számára érdekes szegmensét. A találkozó a múlt-jelen-jövő tengelyen mozog, hiszen láthatunk itt 99 éves rádiókészüléket, de jelen van a robotika is, amely mára következő évtizedeinket fogja meghatározni – emelte ki köszöntőjében a városatya.

A Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó megálmodója, létrehozója és működtetője Mohácsi Tamás.

– Sok hobbi elektronikai közösség van, de ez a találkozó az, amelyik a legszélesebb érdeklődési körű, tematikájú az országban. Kezdetben online közösségként működtünk, majd jött az ötlet, hogy ismerjük meg egymást személyesen. Ne csak az interneten keresztül, fotókon lássuk az elkészített, csodálatosabbnál-csodálatosabb készülékeket, hanem személyesen mutassuk meg egymásnak alkotásainkat. Így jött az első, a második, idén pedig a hetedik találkozó. Évről évre egyre szélesedik a táborunk. Vannak visszatérő vendégeink Budapestről, Győrből, Székesfehérvárról vagy Egerből, de idén érkezett érdeklődő Zalaszántóról is. Rendezvényünk híre már a határon túlra is eljutott, ugyanis ma Romániából és Szerbiából érkező vendéget is köszönthettünk – mondja büszkén az esemény főszervezője. – A mi találkozónkon nemcsak az elektronika iránt érdeklődők, hanem a vasútmodellezés, a robotika, a retro számítógépek, a videójátékok és a hangtechnika kedvelői is otthon érezhetik magukat. Kiállítóink egy része saját építésű eszközeit hozza el és mutatja be. Idén is elhozta a jövőt a RoboKaland csapata és a Békés Megyei Könyvtár Digilabor részlege is. Ők a robotikát képviselik a találkozón.

Diós Zsolt

További programok »

Itthon

FEL