Az országos libanap azonban a hagyományok és a gasztronómia mellett rávilágít arra, hogy milyen helyzetben vannak a magyar gazdák, a szárnyaságazat hazai szereplői. Nagy István agrárminiszter aláhúzta, Márton napjára is kiváló alapanyaggal tudnak szolgálni a magyar tenyésztők, így elsősorban a hazai termékek megvásárlására hívta fel a figyelmet.
– Aki a hazai terméket választja, az a hazai gazdaság mellett teszi le a voksát és erősíti azt. Ha belegondolunk, egyáltalán nem mindegy, milyen terméket veszünk le a polcról, mert a választásunkkal eldöntjük, hogy kinek a megélhetését támogatjuk. Azt gondolom, hogy a hazai víziszárnyas ágazat méltán rászolgál arra, hogy a magyar fogyasztók preferálják és megkülönböztetett figyelemmel övezzék a hazai, akár a liba, akár a kacsa termékeket – fogalmazott az agrárminiszter.

A hazai gazdálkodók örülnek a Márton-napi fellendülésnek, hiszen a madárinfluenza komoly terhekkel, nehézségekkel sújtotta ezt az ágazatot. Régen egy nagyon kiszámítható ágazat volt a szárnyasok nevelése, de ma is keresik a libahúst vagy éppen a tollat a felvásárlók. Molnár István libás tanyáján neveli a szárnyasokat, elsősorban saját asztalára, hiszen most már elsősorban a falusi vendéglátásra rendezkedett be. Mint mondta, egész évben megtalálható asztalán a ma már ritkán látott finomság.
– Nagyon kedvelt étel volt a vidéki ember számára a libahús, de sajnos a madárinfluenza megjelenése óta sokkal kevesebben tartanak ilyen jószágot. Azt tapasztalom, mivel falusi vendégasztallal foglalkozunk és a sült libát kínáljuk az idelátogató vendégeknek, hogy kedvelt még ez a fajta étel, de csak kevesen jutnak hozzá, sokak számára ugyanis nem elérhető ez a húsféle – ismertette Molnár István.

A Márton nap elsősorban a hagyományokról szól, de a legtöbb embernek mégiscsak a kulináris élvezetek nagy napja ez, hiszen ilyenkor libával készült ételek kerülnek a tányérokra. Fodor Mihály, az Aranyecset Étterem és a Kornélia Étterem séfje elmondta, ilyenkor a legnépszerűbb a libacomb, de a szárnyosok mellehúsa és a legnemesebb része, a mája kerül terítékre. Kiemelte, az éttermek kínálatában is hangsúlyos szerepet kapnak ilyenkor a libából készült fogások, hiszen mindenki igyekszik a mondásnak eleget tenni, hogy egész évben gazdag legyen.
– Nem kell túlgondolni vagy túlfűszerezni a libát. Só, egy kicsi fokhagyma, esetleg egy kicsi rozmaring, ha a kertben van. A liba eredeti ízének kell előtérbe kerülnie, megjelennie – avatott be minket Fodor Mihály.

A mesterszakács hangsúlyozta, szerdán mindenkit várnak az éttermek libás fogásokkal, így az Aranyecset Étterem vagy éppen a Kornélia Étterem és Grillbár is. Aki azonban csütörtökön is libát falna, annak a Kornélia éttermet ajánljuk, ahol ráadásul a torkoskodás alkalmával korlátlanul lehet válogatni és fogyasztani az étkek ínycsiklandó tárházából.