Akarsz az időjárásról beszélni?

2021. április 13. 15:46 | Such Tamás

Majd mi! Noha az időjárásjelentés hiába a hírblokk végén ül, mégis kikerülhetetlen. Sőt, az extrém időjárásról szóló beszámoló nyomban a hírlánc tetejére ugrik és kifordíthatja sarkaiból a világunkat. A témával kapcsolatban – virtuálisan behajózva a földgolyóbist – zömmel elszármazott csabaiakat faggattam.

Magyarországon a meteorológiáról többnyire felszínesen beszélgetünk. Például amikor leszaladok a szemetesvödörrel a konténerhez és szembejön a szomszéd, akivel a „Szián" kívül nem túl sok szót váltunk. Olykor azért többet mond: „Hitvány egy idő van”. „Ja-ja”, felelem.

(Amúgy a legtökéletesebb kérdés az utcán a „Hogy vagy?”, amire soha nem adunk normális választ, mert általában a kérdezőt nem is érdekli. Illetve 2019-ben, amikor legégett az István malom, a köszönést követően a csabaiak vagy három napig azt kérdezték egymástól, hogy „Mi a véleményed a malomról?”. Mostanság a „Kaptál már oltást?” a sláger.)

 

Zsíros György – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Gyuri bácsi – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

De visszalépve az időjáráshoz… Zsíros György, a behir.hu házi időjósa egy korábbi cikkünkben az „újkori”, hazai időjárás okairól mesélt.

A „Miért van az, hogy Angliában sokkal többet beszélnek az időről az emberek, mint magyar honban?”, kérdésemre elmondja, Nagy-Britannia az Atlanti-óceán mellett helyezkedik el, így első kézből ki van téve az időjárás gyors változásának.

„Egyszer három napig voltam Londonban – említi meg –, és szinte óráról-órára változott az idő. Az általános légkörzés következtében a frontok gyorsan betörnek és gyorsan el is vonulnak.”

Elmondása szerint mivel a britek folyamatosan ki vannak téve a gyorsan változó időjárási jelenségeknek, ezért maga a téma is sokkal élénkebben foglalkoztatja az ott élőket.

„Az idő természetesen nem mindenkinek jó – folytatja. – Például az április eleji tél miatt a gazdák morogtak, a Mátrában síelők pedig örültek.”

Hozzáfűzi, neki mindig az a kedvenc évszaka, ami éppen van.

„Minden időjárásjelenségnek megtalálom a maga szépségét – vallja meg. – Szeretem a nyarat, a csikorgós telet, a színes őszt, az illatos tavaszt. Ahogy Anatole France írja: <>.”

 

Hajdú Áron – Fotó: Hajdú Áron archívumából

Hajdú Áron – Fotó: Hajdú Áron archívumából

 

A Békéscsabán gyermekeskedő, majd magyarországi élete nagy részét Gyomaendrődön töltő Hajdú „Pippen” Áron úgy két évtizede „dobbantott”, és meg sem állt Ausztráliáig, ahol fogtechnikus.

Új hazája olyan nagy, hogy az időjárás mindenhol más és más. Nemcsak országszerte, hanem az állam minden egyes sarkában is folyton változik.  

„Ausztráliában a bennszülöttek az évszakokat nem négybe, hanem hatba sorolják. Ez az ő majd’ 60 ezer éves tapasztalatuk, amely sokkal, de sokkal pontosabb, mint az európai évszak-meghatározás” – teszi hozzá.

 

Az ausztráliai Noongar törzs évszak kalendáriuma – Fotó: Hajdú Áron archívumából

Az ausztráliai Noongar törzs évszak-kalendáriuma – Fotó: Hajdú Áron archívumából

 

A békéscsabai származású Halustyák Andrea (nyitóképünkön) szintén körülbelül 20 éve költözött el az amerikai Florida államba.

„Mivel nyáron nálunk hurrikánok is vannak, így a New Channelen 10 percenként időjárásjelentés van – meséli. – Ha egy közeledik, akkor a csapból is az folyik. Azonfelül a telefonom is sípol, hogy melyik megyében várható tornádó.”

Hozzáteszi, alapvetően Floridában nagy gyönyörű az idő, nem hiába hívják Sunshine State-nek, ugyanis nagyon sokat süt a nap. Nincs ősz, nincs tavasz, csak enyhe tél és forró nyár. Noha a nyarak 34-35 fokosak, de többnek tűnnek, mert magas a páratartalom.

„Októberben, a kellemes időjárás miatt sok nyugdíjas leköltözik az északi államokból hozzánk és csak májusban utaznak haza. Ők a <<snowbird-ök>>, azaz a hómaradarak” – meséli.

 

Floridai álom – Fotó: Halustyák Andrea archívumából

További programok »

Kultúra

Telt ház volt a Városházi Esték első előadásán!

A Békéscsabai Jókai Színház munkatársai régóta készülnek a rendezvényre: teljesen új nézőtérrel és változatos előadásokkal várják a látogatókat. Nemcsak Békéscsaba lakossága, hanem a színművészek is nagyon várták már, hogy újra a városháza díszudvarán játszhassanak. A nagyérdemű elsőként a Maga lesz a férjem című darabot láthatta csütörtök este.
12:50
FEL