Aggastyán korúak és még mindig szépen szólnak – retro rádió- és magnókiállítás

2017. november 10. 18:01 | Horváth Szabolcs

A magyar rádiózás története még 1924-ben indult útjára. Akkor Csepelen még egy régi, lerobbant bútorszállító autóból indult el az adás szórása. 1925 december elsején pedig már a Pesten kialakított igazi stúdióból szólt az első adás és jutott el a magyar lakossághoz. A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsabán, ezen a hétvégén retro rádió- és magnókiállításon mutatja be a közönségnek a máig működő relikviákat.

A gyűjtők különleges darabokat hoztak el a művelődési házba. A 160 relikvia között több olyan is van, ami lassan a 90. életévét tapossa és máig működőképes.

A rádiók hőskorából van itt olyan, ami igazi híresség, és az 1936-os berlini olimpiára készült, de olyan is, ami egykor a Rákosi rendszer közismert néprádiója volt. Ezeken kívül kazettás vagy éppen orsós magnókat is hoztak a gyűjtők. Vagyis különlegességek, igazi kuriózumok jellemzik a retro rádió- és magnókiállítást.

Ritkaságok ezek, főleg, ami még háború előtti, mert a háború az rengeteg készüléket is tönkretett. A bombázások vagy a beszolgáltatások, hiszen volt olyan időszak, hogy be kellett adni a készülékeket is nyilatkozta Bereczki Lajos a Muzeális Rádió Gyűjtők Klubjának tagja.

A művelődési ház korábbi, első retro kiállításán számítógépeket mutattak be a szervezők, most a régi hangládáké a főszerep, a tárlatot pedig hagyományteremtő szándékkal szervezték.

Interaktív a kiállítás. Vannak bekapcsolható, kipróbálható készülékek és kazetta-visszatekerő verseny is. Emellett a magángyűjtőkkel, kiállítókkal lehet személyesen beszélgetni. Mindent a szemnek, mindent a fülnek, hiszen a 160 kiállított készülék legtöbbje működik, és bekapcsolják a kiállítók  mondta Szeverényi Ágnes a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtár intézményvezetője.

A szervezők a következő retro kiállítás témáját még nem árulták el, de azt ígérik, hogy minden korosztálynak tátva marad majd a szája. A retro rádió és magnókiállítást vasárnap délutánig láthatja a nagyközönség a Vasutasban.

További programok »

Itthon

Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.
17:29
FEL