Adj egy ötöst, de betűset!

2021. október 25. 16:39 | Erdei-Kovács Zsolt

Bárhol járok, mindenhol kedvesen, mosolyogva fogadnak a pénztárosok. No nem azért, mert mindig fityingre pontosan kiszámolom az általam vásárolt termék árát és ugyanannyit adok, mint amennyibe kerül, hanem inkább a fizetéskor reménykedve feltett kérdésem miatt.

– Megtenné kérem, hogy megnézi, van-e olyan ötös, aminek a hátulján nem kócsag, hanem valamilyen, lehetőség szerint T betű van? Ez az ominózus kérdés, amit aktuálisan fel szoktam tenni a pénztárnál ácsorogva. A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendhagyó módon az ötforintos érme hatféle emlékváltozatát bocsátotta ki, összesen 12 milliós példányszámban. Az érmék – megfelelő sorrendbe helyezve – a FORINT szót adják ki, illetve mozaikként a MNB Szabadság téri székházát jelenítik meg.

Az évfordulós ötösök tematikus oldala Gyuró Mónika grafikai alkotása alapján készült, akinek tervei a februári közönségszavazáson bizonyultak a legnépszerűbbnek. Az érmeképek mind a hat elemén látható a Magyar Nemzeti Bank épületének egy-egy részlete, amelyek – megfelelő sorrendbe helyezve – együttesen az épület perspektivikus képét jelenítik meg. A hatféle érmekompozíció részét képezik a FORINT szó egyes betűi is, melyek egyedi betűtípusa az évfordulóra emlékezve, az 1946-ban forgalomba került forintérméken megjelent feliratok betűtípusát idézi meg.

 

R és N betűmet T-re cserélném - Fotó: MNB

A gyűjtemény - Fotó: MNB

 

Az érméken látható még a „75 ÉVES FORINT” és a kibocsátás helyét jelölő „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint a kibocsátás idejére utaló „2021” évszám. Az emlékváltozatok névértékes oldala az 5 Ft-os forgalmi érmével egyezik meg. A betűnkénti kétmilliós darabszám lehetővé teszi, hogy viszonylag gyakran fussunk bele a különféle változatokba, nekem mégis az az érzésem, hogy elakadtam. Hiába van két kisboltos és két dohányboltos pénztár, ahol mintegy elővásárlási jogom van, jó ideje nem jutok hozzá a hőn áhított T betűmhöz.

Szóval, ha valaki rendelkezik ilyennel és N vagy éppen R betűre van szüksége, legyen kedves megkeresni, igazán szívesen fogadom.

További programok »

Gazdaság

Miért olyan drága minden?

Októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. Bár az élelmiszerdrágulás ennél kisebb ütemű, 5,2 százalékos volt, az áremelkedéssel kapcsolatos véleményüket a vásárlók is megfogalmazzák. Az árak növekvő tendenciájáról a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánját kérdeztük.
2021. november 29. 14:46
FEL